Header fallback 1

The Protein Cluster

De energietransitie is al een ingeburgerd begrip, de eiwittransitie nog wat minder. Volgens het Nederlands Voedingscentrum eten we te veel dierlijk eiwit, de vleesindustrie is bovendien een vervuilende industrie. Meer plantaardig eiwit is beter voor de mens en beter voor het milieu en klimaat.

The Protein Cluster (TPC) levert een bijdrage aan de eiwittransitie. TPC bestaat uit ruim 20 bedrijven die actief zijn in de ketens van plantaardig eiwit. De bedrijven uit TPC springen in op de trend door vlees vervangende producten te ontwikkelen, produceren en vermarkten. Oost NL is mede-initiator van het cluster en vervulde namens de provincies Gelderland en Overijssel de rol van kwartiermaker. Food Valley NL is programmamanager.

Oost NL is nu betrokken door projectontwikkeling en business development. We ondersteunen nieuwe bedrijven die vernieuwende producten op de markt brengen zoals veganistische worsten, burgers en kaasvervangers. Of bedrijven die ingrediënten voor de verwerkende industrie leveren of verwerken, zoals algen.

Projectenmachine

De kracht van dit cluster is het gezamenlijk uitdagingen het hoofd te kunnen bieden en het eenvoudig vinden van samenwerkingspartners om nieuwe ketens te vormen. TPC is zo als het ware een projectenmachine. Naast producten als algenburgers, quinoaburgers, veganistische sauzen en worstjes, leverde het inmiddels ook een IPC-project (Innovatie Prestatie Contract) op en met GP4all (GreenProtein for all) is een INTERREG Vb-project in ontwikkeling.