header plantaardig eiwit

Plantaardig stuk vlees dankzij nieuwe technologie uit Wageningen

Daar waar de meeste vleesvervangers alternatieven zijn voor hamburgers of worst, maakt Rival Foods uit Wageningen via een nieuwe technologie alternatieven voor spiervlees als varkens- en ossenhaas. Het bedrijf ontwikkelt de zogenaamde shear cell technologie en kan daarmee plantaardige eiwitten omzetten in vezelachtige structuren die lijken op die van vlees. ”De structuur en de grootte die we met deze technologie kunnen creëren is uniek,” zegt Rival Foods-oprichter Birgit Dekkers. Koks kunnen het alternatief net zo kruiden, marineren en bereiden als vlees. De producten rivaliseren niet alleen met vlees, maar ook met vis en gevogelte. Oost NL ondersteunt het bedrijf met een voucher van het programma De Groeiversneller.

Duurzaamheid als drijfveer

Rival Foods ontstond in 2019 als spin-off van de Wageningen University & Research waar Dekkers de technologie mede ontwikkelde. Dekkers legt haar motivatie uit: ”Mijn voornaamste drijfveer is duurzaamheid, ik vind dat we met z’n allen minder vlees moeten eten. Denk ook aan de problemen met de intensieve veeteelt, dierenwelzijn en onze gezondheid; genoeg redenen om te switchen naar een meer plantaardig eetpatroon.” Dekkers wil als ze uit eten gaat ook graag voor plantaardig kiezen, maar merkte dat koks vaak niet weten hoe ze de bestaande vleesvervangers op een goede en creatieve manier kunnen bereiden. “Wij bieden chefs en food profs een écht alternatief voor vlees, vis en kip; op dezelfde manier te bereiden, met hetzelfde mondgevoel en net zo lekker.” Rival Foods ontwikkelt zowel de technologie en de apparatuur, als de producten.

Grote lappen vlees

De shear cell technologie is gebaseerd op een combinatie van afschuiving (shear) en opwarming. Dekkers legt uit: “Simpel gezegd zijn er twee cilinders, die worden beiden verwarmd. We kunnen de eiwitten vervormen en in bepaalde richting leggen door een van de cilinders rond te draaien. We kunnen grote lappen in een keer produceren, van maximaal zeven kilo en drie centimeter dik, dat is uniek in de markt.” Rival Foods maakt drie typen texturen: ‘on land’ (stevige vezel), ‘at sea’ (gelaagd) en ‘with wings’ (fijne vezel). Als basis gebruikt het bedrijf nu soja en tarwe, maar Dekkers en haar team onderzoeken ook de mogelijkheden van alternatieve eiwitten zoals tuinbonen en eiwitstromen uit zonnebloem en raapzaad.

Corona weinig invloed

Heeft Rival Foods ook last van de coronacrisis? “Het testen en het valideren met chefs is nu wat lastiger natuurlijk, alle horeca is gesloten. Maar op kleine schaal lukt dat wel. We zitten nog in de pre-productfase, voor het grootste gedeelte gaan we gewoon door.” De eerste producten voor de horeca verwacht Dekkers in het 2e of 3e kwartaal van 2020.

De Groeiversneller: “Mooie manier om startende ondernemers te helpen”

Via StartLife kwam Dekkers in contact met Oost NL, een van de partners van dat programma. De ontwikkelingsmaatschappij wees haar op de mogelijkheid een voucher aan te vragen van De Groeiversneller. “Oost NL coachte ons en deelde haar netwerk met ons. Dat was ontzettend prettig, op alle fronten.” Via Oost NL leerde zij diverse voor haar relevante bedrijven kennen, bijvoorbeeld op het gebied van voedselveilig produceren. De financiële ondersteuning De Groeiversneller gebruikte Rival Foods voor marketing, ondersteuning bij een octrooiaanvraag en om de technologie verder te ontwikkelen.  Dekkers is blij met de groeivoucher: “Een mooie manier om startende ondernemers te helpen”.