Header fallback 1

PEF Technologies

PEF Technologies uit Enschede ontwikkelt een vernieuwende technologie die met  lagere temperaturen vloeistoffen kan conserveren, zonder verlies van smaak, kleur en voedingswaarde. De techniek gebruikt bovendien tot 50% minder energie dan de huidige methode van pasteurisatie. Oost NL investeerde vanuit het Innovatiefonds Overijssel in de onderneming.

Met pasteurisatie is het mogelijk om vloeistoffen zoals zuivel en vruchtensap minder snel te laten bederven. Om dat voor elkaar te krijgen moeten de vloeistoffen kortstondig tot hoge temperatuur worden verwarmd, waardoor de schadelijke bacteriën worden gedood. Een nadeel hiervan is ook dat door verhitting de smaak verandert en het product aan voedingswaarde verliest. Verwarmen kost daarnaast veel en kostbare energie. De huidige conserveringsmethode is dus niet optimaal, veel voedselproducenten zijn daarom op zoek naar een alternatief.

NanoPEF - pulses van een nanoseconde

PEF Technologies heeft dat alternatief gevonden in de vorm van ‘nano-PEF’ (nanosecond Pulsed Electric Fields). Met die oplossing is melk van een maand oud is nog even lekker en gezond als op de dag dat de koe werd gemolken. Yulia Mitko, Director Operations bij PEF Technologies legt uit: “We hebben een machine ontwikkeld die een elektrische pulse van een zeer hoge intensiteit voor een extreem korte duur – nanoseconden - door producten kan sturen. Daarmee doden we de bacteriën in bijvoorbeeld melk. De verwerkings-temperatuur komt daarbij niet boven de 65 graden uit.” De technologie is uniek vanwege de lengte van de pulse, slechts nanoseconden. PEF Technologies maakt als eerste bedrijf voor haar technologie gebruik van nanoPEF.