Mede dankzij haar deelname aan het Market Readiness Program (MRP) en Investor Readiness Program (IRP) van Oost NL vond OpenCommodities uit Arnhem een investeerder voor haar nieuwe platform. De startup ontwikkelt een online marktplaats van zuivelingrediënten waar kopers en verkopers elkaar direct kunnen vinden, zonder tussenkomst van handelaren. Medeoprichter Martijn Goedhart: “Het MRP leerde ons om op een gestructureerde manier onze ideeën te toetsen.” Een ‘coachende angel’ uit het Business Angels Netwerk van Oost NL ondersteunde OpenCommodities bij belangrijke technologische vraagstukken.
Goedhart heeft zelf een achtergrond in de zuivelindustrie: “Soms zit je er zelf zo dicht bovenop dat je veel dingen mist. Daarom is het goed om in een programma dat níet gaat over die markt je ideeën te toetsen en te valideren,” aldus Goedhart over de deelname aan het MRP, die daarna aan de zoektocht naar een investeerder begon: “IRP was een logische vervolgstap voor ons: Wat is nou precies je verdienmodel en hoe presenteer je je naar investeerders? De trajecten waren voor ons heel succesvol.” Goedhart verwacht dat het platform einde zomer 2021 online staat: “Via onze marktplaats kunnen partijen hun grondstoffen verkopen, op een transparante en efficiënte manier, zo hou je de waarde zo veel mogelijk in de keten.
Sparren met andere ondernemers
Goedhart noemt de programma’s MRP en IRP waarin ondernemers samen aan de slag gaan met hun idee ‘heel nuttig’. Vanwege corona waren alle sessies online. “Dat is anders, live is het iets makkelijker elkaar feedback te geven. Maar ik heb interessante mensen ontmoet. Je hoort dingen die je meeneemt in je eigen plannen. Een van de deelnemende bedrijven doet iets vergelijkbaars als wij, maar dan met smaakstoffen. Zij waren al wat verder met hun platform, we hebben veel met elkaar gespard.”
Gestructureerd vragen stellen
Goedhart: “Als je verstand van de markt hebt, heb je de neiging stappen over te slaan; je denkt voor de gebruikers. MRP dwingt je dat niet te doen. Je stelt heel gestructureerd vragen aan mogelijke gebruikers van het platform. Dan leer je veel over hun wensen. Bij IRP gingen we dieper in op ons verdienmodel en hoe we ons kunnen presenteren richting potentiële investeerder, die de markt niet kent. De trajecten waren heel succesvol voor ons want we hebben de Rabo Innovatielening toegewezen gekregen en een investeerder gevonden. We kunnen nu een compleet en innovatief platform ontwikkelen, daar hebben MRP en IRP zeker aan bijgedragen. Via het Business Angel Netwerk van Oost NL vonden we een softwareontwikkelaar die ons hielp op gebied van IT.”
Het beste van twee werelden
Goedhart kent alle ins en outs van de zuivelindustrie en zag ruimte voor verbetering. Hij legt de huidige situatie uit: ”In de regel hebben zuivelverwerkers een overschot van ongeveer 10%. Die melk kan niet in de reguliere zuivelproducten ‘verwaard’ worden en wordt verwerkt tot houdbare producten, melkpoeder en boter. Deze producten moeten globaal verkocht worden, maar dat verkoopproces is arbeids- en kapitaalintensief. Je moet onder andere de logistiek regelen en afnemers betalingstermijnen geven. Om van die zorg af te zijn, verkopen verwerkers hun reststroom vaak aan handelaren. Die ontzorgen de producenten en leveren de melkpoeder aan klanten over de hele wereld.” Dit heeft echter nadelen: ”Producenten weten niet meer waar hun producten terechtkomen, ze kennen hun klanten niet meer, het wordt ondoorzichtig. Daarbij kosten handelaren veel geld. Ook klanten willen vaker weten waar hun product vandaan komt, hoe duurzaam de verkoper produceert en wat de CO2-uitstoot van het transport bedraagt. Wij bieden het beste van twee werelden: de transparantie van het zelf verkopen, zónder de daarbij gepaard gaande kosten en het gedoe. De financiering en logistiek wordt door professionals gedaan, zij zijn onderdeel van ons ecosysteem.”
De eerste marktplaats van de startup richt zich op de markt van zuivelcommodities. Het bedrijf zoekt mede-ondernemers om ook andere commodity (grondstoffen) markten te optimaliseren en te digitaliseren.