Header fallback 1

Ondernemer slaat nieuwe weg in met Market Readiness Program

’Doe geen aannames, toets alles’

Wie ondernemer Rebecca Heye vraagt naar haar ervaringen met het Market Readiness Program (MRP) krijgt louter superlatieven te horen, of het nu gaat over het programma zelf, de begeleiding of het contact met andere ondernemers. ‘Ik ben superfan’.

MRP* is een programma voor ambitieuze startups die op het punt staan de markt te betreden of net op de markt zitten. In een parttime traject van 10 weken toetsen zij alle aannames over hun klant. Rebecca, eigenaar van Chief Happiness Consulting, ontdekte in de beginfase van het programma dat haar doelgroep niet echt zat te wachten op haar idee. Ze sloot het programma echter af met een concept dat wel enthousiast wordt ontvangen en in een behoefte voorziet. Het door haar ontwikkelde digitale platform ‘Klik en Connect’ verbindt jonge ambtenaren met ervaren medewerkers van overheidsinstanties zodat kennis niet verloren gaat en de werkbeleving van de jonge werknemers verbetert.

*MRP gaat vanaf 12 oktober 2022 verder onder de naam Customer Discovery Program (CDP). Kijk op onze site voor meer informatie en om je aan te melden. Aan het programma zijn geen kosten verbonden.

‘MRP bespaart je zó veel tijd op langere termijn’

Een programma van 10 weken - weliswaar parttime- klinkt best zwaar. Rebecca: “Het is inderdaad pittig. Ik had een verlofregeling en kon me helemaal op MRP richten maar andere deelnemers hadden ook de lopende zaken van hun bedrijf erbij. Die tijdsinvestering kan afschrikken, maar je bespaart zó veel tijd op langere termijn! Ik kan dit iedereen aanbevelen. Investeer geen geld in zelfbenoemde businesscoaches die zich op Instagram aanbieden, ga naar je regionale ontwikkelingsmaatschappij. Dat lijkt misschien ver-van-je-bed- show maar dit MRP is er gewoon voor je en zit goed in elkaar. En we hebben ook veel gelachen.”

De belangrijkste les die Rebecca leerde was ‘doe geen aannames, toets alles’. “Ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat dit concept, het platform, eruit zou komen.” Over de begeleiding zegt Rebecca: “Je krijgt veel feedback en dat doet soms even pijn, maar tegelijkertijd zie je: het wordt beter. Het team van Oost NL is koning op dat gebied. Het contact met de andere ondernemers was ook waardevol, iedereen denkt met elkaar mee.”

Op een dag…

Rebecca begon haar carrière in 2014 bij de gemeente Breda. Na 4 jaar bracht de liefde haar naar Gelderland waar ze bij de provincie aan de slag ging. Als EU-adviseur werkte ze daar met veel plezier, ‘tot covid kwam’. Rebecca: “Alles wat mijn baan zo leuk maakte viel weg: het reizen, de evenementen. Al voor corona dacht ik wel eens na over mijn vervolgstap. Ik kom uit een gezin van ambtenaren en iets in de politiek of management lag in de lijn der verwachting maar daar werd ik niet enthousiast van.” Aan de eettafel bij de schoonfamilie hoort Rebecca verhalen over een hele andere tak van sport: ondernemer zijn. “Het was besmettelijk en ik dacht: op een dag….” Nu Rebecca de eerste stappen op het ondernemerspad gezet heeft kan ze ‘niet meer terug in het doosje’.

‘Niet goed gesteld met begeleiding jonge ambtenaren’

Rebecca’s oorspronkelijke idee had te maken met werkplezier. “Het viel me op dat steeds meer leeftijdsgenoten, eind 20/begin 30, een burn-out hebben of werken met een ontevreden gevoel. Het fascineerde me; hoe komt dat en wat maakt dat in het ene team mensen heel vlot samenwerken en elkaar dingen gunnen, en in het andere team niet? Daar wilde ik iets mee doen, een eigen bedrijf gericht op werkplezier van de jonge ambtenaar. Mijn insteek was: hoe kun je je werkomstandigheden zo beïnvloeden dat je op termijn geen ‘ingekakte’ ambtenaar wordt?”

Aangestoken door een enthousiaste collega die net het MRP had afgerond, meldde Rebecca zich aan voor het programma. Ze ging met het thema ’werkplezier’ aan de slag en moest al snel concluderen dat de potentiële doelgroep niet op haar idee zat te wachten. Maar ze ontdekte nog iets: “Wat uit de interviews steeds naar voren kwam, is dat het niet goed gesteld is met de begeleiding van jonge ambtenaren. Managers hebben vaak te veel werk en een te groot team. Voor trainees is er een heel programma maar voor de ‘gewone’ jonge ambtenaar is er nauwelijks begeleiding en dat kan een probleem worden. Toen wist ik, ik moet iets met mentoren doen.”

Platform koppelt jonge en ervaren ambtenaren

Dat ‘iets’ werd een digitaal platform waar jonge en ervaren ambtenaren elkaar kunnen vinden. Rebecca benadrukt dat ze met ‘jong’ niet alleen starters bedoelt maar juist ook ambtenaren die al een paar jaar voor de overheid werken en tegen vragen aanlopen als ‘wie ben ik, wat kan ik en wat wordt mijn volgende stap’. “Mijn missie voor nu is om 100 overheidsorganisaties te binden aan mijn platform. Denk aan gemeenten en waterschappen. Uit mijn gesprekken bleek dat er genoeg ervaren ambtenaren zijn die een jongere collega onder hun hoede willen nemen. Hoe kleiner een gemeente of organisatie, hoe minder mentoren beschikbaar; zij zijn blij als iemand anders hun jonge mensen kan begeleiden. En alle kennis van ervaren medewerkers gaat zo niet verloren.”

Waarom zou je dat willen; mentor zijn voor iemand die niet bij jouw organisatie werkt? “Alle overheidsinstellingen hebben te maken met dezelfde uitdaging: personeelstekort. Hoe mooi is het als we jonge ambtenaren voor de overheid behouden?

Uitnodiging

Directies van overheidsorganisaties die meer willen weten over dit platform nodigt Rebecca van harte uit contact met haar op te nemen.

Rebecca verandert haar bedrijfsnaam binnenkort. Iedereen kon via LinkedIn meestemmen over een nieuwe naam, een die beter recht doet aan haar zaken. Op korte termijn hakt zij de knoop door-aug.22 

Fotograaf: Teuntje van den Brekel