Oost NL

Nothern Wonder

Koffie is wereldwijd een van de meest populaire dranken, maar de productie van koffie zorgt voor ontbossing van tropisch regenwoud. Het transport is daarnaast belastend voor het milieu. Northern Wonder ontwikkelt ‘koffievrije koffie’ op basis van niet-tropische ingrediënten. De startup kan met een lening vanuit het Participatiefonds van Oost NL verder werken aan de eerste commerciële verkoop en het verbeteren van de smaak, geur en beleving van hun koffie. Northern Wonder is gevestigd op het World Food Center in Ede en werkt nauw samen met de Wageningen University & Research (WUR).

Het aantal geconsumeerde kopjes koffie groeit wereldwijd hard, waardoor er meer bos sneuvelt voor de teelt van koffiebonen. Daarnaast zorgt klimaatverandering voor een verschuiving van de plantages naar koelere gebieden. De koffievrije koffie van Northern Wonder is gemaakt van niet-tropische lokale ingrediënten, zoals lupinebonen, cichorei en granen. Dit zorgt voor minder ontbossing en creëert tegelijkertijd kortere ketens en waardoor de CO2-uitstoot door transport afneemt.

“We maken koffie van lokale grondstoffen die net zo smaakt als gewone koffie en net zo makkelijk te zetten is als gewone koffie. Dat doen we door ingrediënten te halen uit onder meer wortels, granen, bonen en vruchten. Met slimme verwerkingstechnieken zijn we instaat om die ingrediënten om te zetten in koffie. We zullen zowel een variant met-, als zonder cafeïne op de markt brengen. Onze verwachting is dat koffiealternatieven net als vleesvervangers steeds populairder gaan worden”, vertelt David Klingen, medeoprichter van de onderneming.

Samenwerken aan koffie zonder ontbossing

Northern Wonder werkt op verschillende manieren samen met de Wageningen Universiteit. Zo dragen studenten van de faculteit Food Technology met scriptieonderzoek bij aan de ontwikkeling van de koffievrije koffie. Ook werkt Northern Wonder samen met verschillende commerciële onderzoekspartijen om de beste manier van het zetten van de koffievrije koffie te vinden.  

Naast de financiering van Oost NL ontving Northern Wonder eerder een innovatielening van de Rabobank en zijn de founders zelf ook co-financier. Met de extra impuls kan Northern Wonder verder met het ontwikkelen van hun product. Klingen: “Met de lening gaan we aan de slag met het testen en verbeteren van de smaak en geur van onze koffie. Ook zullen later dit jaar starten met de verkoop van onze ‘koffievrije koffie’. Om de volgende stappen te zetten werken we nauw samen met de WUR en ook met andere startups op het World Food Center terrein. Wat dat betreft hadden we op geen betere plek kunnen zitten.”