Oost NL

Mimetas

Voor een revolutie in de geneesmiddelenindustrie zorgen. Voor niets minder dan dat komt Jos Joore iedere ochtend uit zijn bed. Met zijn bedrijf MIMETAS haalde Joore samen met kompaan Paul Vulto miljoenen euro’s op om 3D-celkweek op een plaat mogelijk te maken.

Gevolg: een veel betere, snellere en goedkopere manier om geneesmiddelen te kunnen testen op hun werking. Oost NL is een van de investeerders in het jonge bedrijf dat zich verder ontwikkelt in High Tech Factory op Kennispark Twente.

MIMETAS ontwikkelt een plaat waarmee farmaceuten sneller en beter de effecten van geneesmiddelen op mensen kunnen meten. Joore: “Op onze ‘OrganoPlate’ bootsen we menselijke weefsels en organen na. We komen dicht in de buurt van de mens. We kunnen daardoor modellen bouwen die een voorspellende werking hebben met betrekking tot ziektes en medicijnen. Die voorspellingen zijn betrouwbaarder dan de huidige manieren om geneesmiddelen te testen, zoals op dieren. Bovendien werkt onze methode ook nog eens eenvoudiger en is hij goedkoper.”

Gamechanger

Deze ‘organ-on-a-chip’ technologie van MIMETAS is dusdanig innovatief dat de hele farmaceutische industrie met Joore en zijn collega’s wil praten. Het van oorsprong Leidse bedrijf werd in 2015 verkozen tot gamechanger van het jaar. Joore: “Het vertrouwen en het geloof in de technologie is groot. Het product is klaar en het werkt. Nu is het tijd om hard te werken om te tonen dat we daadwerkelijk kunnen helpen om geneesmiddelen beter te maken.”