Oost NL

MELUNA Research

MELUNA Research, een innovatief bedrijf dat zich richt op onderzoek in biofotonica en artificial intelligence, vestigde zich in het voorjaar van 2021 in Wageningen. Zo zit het bedrijf dichter bij potentiële klanten en kan het zich verder ontwikkelen. Oost NL ondersteunde MELUNA Research met het vinden van een geschikte ruimte in Wageningen.

MELUNA Research, dat staat voor MEasurement of LUminescence in NAtural products, is ontstaan als spin-off van de Universiteit Utrecht. In het laboratorium van MELUNA in Wageningen wordt een technologieplatform gecreëerd dat is gewijd aan de rol van biofotonica in de biowetenschappen. In dit onderzoek wordt multidisciplinair samengewerkt met verschillende universiteiten en onderzoeksbedrijven. De focus ligt op de ontwikkeling van nieuwe concepten en baanbrekende verbeteringen in de biofotonica.

Kiemkwaliteit van zaad

MELUNA maakt hierin grote stappen door een beleid dat gericht is op implementatie van de technologie bij een aantal launching customers in de agri- en foodsector. Zo wordt gewerkt aan een toepassing om de kiemkwaliteit van zaad te kunnen voorspellen, waardoor de effectiviteit van de teelt uiteindelijk toeneemt.

Groei

Op dit moment is MELUNA nog een relatief klein bedrijf met een team van vijf medewerkers. In de toekomst verwacht het bedrijf een groei door te maken. MELUNA was daarom op zoek naar kantoor- en onderzoeksruimte dichtbij (potentiële) klanten in het agrifood-ecosysteem in Gelderland. Eduard van Wijk, CEO MELUNA Research legt uit: “Het agrifood-ecosysteem in Gelderland heeft veel te bieden aan innovatieve bedrijven zoals MELUNA, met potentiële klanten, onderzoeksinstellingen en mogelijke werknemers binnen enkele vierkante kilometers.”

Angelique van Helvoort, projectmanager Food bij Oost NL onderschrijft dat: “Dat MELUNA zo nadrukkelijk samenwerkt met andere spelers in het ecosysteem maakt het een prachtige aanwinst voor Wageningen. Toepassingen van sleuteltechnologieën als fotonica en kunstmatige intelligentie in de foodsector kunnen een doorbraak betekenen in de duurzame productie van gezonde voeding.”

Oost NL heeft MELUNA Research geholpen met het vinden van een geschikte kantoor- en onderzoeksruimte in de ''Garden Offices'' op het Business en Science Park in Wageningen. Oost NL ondersteunt MELUNA verder met een introductie in het agrifood-ecosysteem rondom Wageningen.