Header fallback 1

Lunit

Het Zuid-Koreaanse life sciences & health bedrijf Lunit vestigede begin 2020 haar Europese basis voor sales en marketing in Nederland. Sindsdien is het bedrijf gestaag blijven groeien. Lunit koos voor Nederland vanwege de sterke R&D-ecosysteem en het sterke life sciences cluster.

Lunit is een medisch AI-softwarebedrijf dat zich bezighoudt met het de strijd tegen kanker en het bevorderen van medische intelligentie. Het ontwikkelt en levert AI-gedreven oplossingen voor kankerdiagnostiek en -therapie die tijd kunnen besparen en levens kunnen redden.

Als een van de eerste generatie AI-start-ups is Lunit sinds de oprichting in 2013 sterk gegroeid. In 2020 werd het door het World Economic Forum uitgeroepen tot 'Technology Pioneer'. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 130 medewerkers. Vanuit het wereldwijde hoofdkantoor in Seoul is Lunit uitgebreid naar belangrijke overzeese Life Sciences & Health locaties, met kantoren in China, de VS en 't Harde, Nederland. Het kantoor in 't Harde is vooral gericht op marketing en sales en technische ondersteuning.

Strategische keuze voor R&D en innovatie in Nederland

Chris Land, VP Europe Sales voor Lunit, geeft aan dat Nederland de enige toekomstige Europese locatie op de shortlist is. "We kozen Nederland als Europese basis vanwege de strategische ligging, de grote start-up scene, het sterke medische onderzoek en de focus op innovatie. Daarom hebben we samen met het hoofdkantoor in Seoul gekozen voor 't Harde en hebben we geen alternatieve locaties in Europa overwogen."

Land zegt dat het innovatieve karakter van de Universitair Medische Centra (UMC's) in Nederland Lunit in de toekomst kan helpen als het meer onderzoek gaat doen en zijn AI-producten op referentielocaties laat installeren. Deze geïnstalleerde basis zal op zijn beurt de uitbreiding naar andere Europese gebieden bevorderen. Nederland is een toegangspoort tot Europa. Land zegt dat de centrale ligging van Nederland in Europa en Schiphol bijdragen aan het succes van Lunit in Europa.

"We zijn van plan om onze organisatie hier vrij snel te laten groeien", zegt hij. Op het bedrijf in Nederland heeft Lunit een Regional Sales Manager voor de regio VK en Ierland aangenomen en streeft ernaar om voor het einde van 2020 meer salesmanagers voor Duitsland, Scandinavië en Zuid-Europa in dienst te nemen.

Wat betreft de technische ondersteuning werkt Lunit samen met grote bedrijven in medische hulpmiddelen zoals GE, Fujifilm, Philips en Sectra, waarmee het bedrijf wereldwijd sterke samenwerkingsverbanden heeft opgebouwd op het gebied van verkoop-, technische en marketingondersteuning.

Hulp van het Invest in Holland netwerk

Land werd bijgestaan door het Invest in Holland netwerk. “We zijn hier een nieuw bedrijf, en hoewel we enkele contacten hebben, waarderen we hun hulp bij het vinden van platforms en clusters, en het helpen van ons bij de marketing en het netwerken. Het heeft geen zin om het wiel opnieuw uit te vinden!” zegt Land. “We zoeken bedrijven in de medische AI-sector die geen concurrenten zijn, maar waarmee we wel ervaringen kunnen delen. Samen staan we sterker.”