Oost NL

Groeiversneller Demonstratie Energie uitgereikt aan Folded Solar

Folded Solar maakt een in- en uitschuifbaar zonnepaneel en ontving 6 juli 2023 een voucher van De Groeiversneller Demonstratie Energie. Wat is Folded Solar en wat gaat de voucher hen opleveren? En welke rol spelen Connectr en Oost NL hierin? Om hier achter te komen gaan we in gesprek met Theo Brinksma, één van de oprichters van Folded Solar.

Theo Brinksma en Iwan van Bochove zijn de oprichters van Folded solar. Het idee  voor het bijzondere paneel ontstond nadat een opdrachtgever grond voor een zonnepark ter beschikking stelde, maar vanwege ondergrondse pijpleidingen een aanzienlijk deel van het veld niet kon benutten. Theo Brinksma bedacht een oplossing in de vorm van een zonnepaneelsysteem dat in-en uitgeschoven kan worden.

‘’Om het eerste prototype te maken heb ik gebruik gemaakt van twee IKEA-scheerspiegels. Toen ontmoette ik Iwan op een beurs. Met zijn achtergrond als industrieel ontwerper zag Iwan ook potentie in het idee. Vervolgens zijn wij samen aan de slag gegaan.’’

Eerst richtten ze zich op een opvouwbaar, snel inzetbaar systeem voor het Ministerie van Defensie. Een modulair systeem dat gemakkelijk in containers kon worden verpakt en snel kon worden geïnstalleerd en gede-installeerd. Vervolgens bouwden ze hun eerste module, beginnend met het raamwerk en het testen van de mechanica door Defensie. Nu gaan ze de met Defensie volgende fase in.

"Voor het eerste prototype heb ik gebruik gemaakt van twee IKEA-scheerspiegels"

Er is veel vraag naar mobiele zonnepaneelsystemen voor bijvoorbeeld de bouw, evenementen, tijdelijke opvang voor vluchtelingen en Defensie. Het systeem bestaat uit 16 lichtgewicht panelen die gemonteerd zijn op een frame . De panelen worden geproduceerd door Energyra, een Nederlandse producent.

‘’We streven ernaar om een zo hoogwaardig mogelijk product te maken. Defensie test het systeem en dat levert waardevolle feedback op. Het systeem moet opvouwbaar en robuust genoeg zijn om de zwaarste omstandigheden te kunnen weerstaan. Het frame maakt gebruik van een slim mechanisch systeem dat het mogelijk maakt om snel in- en uit te vouwen en ziet er uit als een harmonicawand. Het is een modulair ontwerp en kan worden gecombineerd met een batterij. Er zijn verschillende configuraties mogelijk. Studenten van de HAN zijn betrokken bij het project. Zij helpen onder andere bij het mechanische- en elektrische systeem.’’

Waarom heeft Folded Solar De Groeiversneller aangevraagd?

‘’We gaan onze module demonstreren op het bedrijventerrein Industriepark Kleefse Waard, als een soort microgrid-demonstratie voor bedrijven. Het dient als een showcase voor potentiële klanten en stelt ons in staat ons demonstratiemodel verder te ontwikkelen naar een TRL 7/8 niveau. Tijdens deze demonstratie zullen we samenwerken met Volstora en Denta Engineering. Volstora levert ons advies in combinatie met de batterijcomponenten en het energiebeheersysteem voor de microgrid-opstelling. Denta engineering adviseert en ondersteunt bij het verbeteren van de mechanische onderdelen van het systeem.”

Hoe gaat Folded Solar De Groeiversneller inzetten en wat wil je bereiken?

"Wij gaan De Groeiversneller inzetten voor het demoproject op het bedrijventerrein van Industriepark Kleefse Waard. Dit stelt ons in staat om potentiële klanten uit te nodigen op locatie waardoor we een versnelling kunnen bereiken van het succes van ons project. Deze gerichte aanpak helpt ons de markt effectiever te benaderen en het demoproject naar een hoger niveau te tillen."

"De Groeiversneller stelt ons in staat om potentiële klanten uit te nodigen op locatie waardoor we een versnelling kunnen bereiken van het succes van ons project"

"Met De Groeiversneller willen wij marktvalidatie en groei bewerkstelligen. We streven naar validatie van onze product-marktcombinatie en willen tegelijkertijd een aantrekkelijke showcase bieden aan potentiële klanten. Door middel van De Groeiversneller hebben wij de mogelijkheid om het product op een tastbare manier te demonstreren."

Wat verwachten jullie van Connectr en Oost NL?

"Connectr speelt een cruciale rol als facilitator van de benodigde infrastructuur. Dit geeft ons de mogelijkheid om ons product op professionele manier te demonstreren. Zowel Connectr als Oost NL zijn bekend met ons product en beschikken over een uitgebreid netwerk. Hierdoor kunnen ze ons ondersteunen en met potentiële klanten in contact kunnen brengen. Bovendien heeft Oost NL ook groeifinancieringen, waarvan wij in de toekomst mogelijk gebruik van kunnen maken."

"We denken over twee maanden ons micogrid demo te kunnen demonstreren op Industriepark Kleefse Waard en dan lanceren we ook onze website."

Foto: Christian Lorist (VNO-NCW) en Robert-Niels Droffelaar (Oost NL) overhandigen de voucher

Via demonstratievouchers van De Groeiversneller ondersteunen provincie Gelderland en de Gemeente Arnhem innovatieve bedrijven die hun producten willen uittesten in een real life omgeving. Oost NL en Connectr voeren het programma uit.