Encapson

Encapson

Het Enschede Encapson ontwikkelt slimme coatingsystemen die de zichtbaarheid van naalden en katheters bij echoscopie sterk vergroot. Sono-Coat™ vergemakkelijkt en verbetert daarmee het werk van artsen. Echoscopisch geleide ingrepen zijn patiëntvriendelijker omdat de arts direct raak prikt (one-shot biopsy) en de coating bespaart veel geld omdat minder vaak röntgenapparatuur en CT-scans hoeven te worden ingezet. Mede met behulp van een investering van Oost NL wil Encapson uitgroeien tot een wereldspeler.

Wat doet Encapson precies?
Heico Breek, CEO van Encapson: “De echoscopische zichtbaarheid van naalden en katheters is een groot probleem. De ontwikkeling van Sono-Coat™ is een regelrechte doorbraak op dit gebied en biedt artsen een sterk verbeterde zichtbaarheid van de instrumenten die ze gebruiken bij een echoscopisch geleide ingreep in een patiënt. Sono-Coat™ kan met specifieke coating-apparatuur worden aangebracht op bestaande naalden, sondes en katheters. De coating bevat een laag micropartikels die als een reflector werkt voor de geluidsgolven van het echoapparaat. Onze echogene coating heeft een aantal voordelen in vergelijking met bestaande echogene technieken. De belangrijkste: de zichtbaarheid is superieur. Dat vinden niet alleen wij, maar uit een groot onderzoek onder interventieradiologen, waarbij blind werd getest, kwam onze coating er veruit als beste uit. Het aanbrengen van Sono-Coat™ is gespecialiseerd werk dat onder cleanroom-condities wordt verricht met speciaal ontwikkelde dip en spray-coating apparatuur. De verschillende coatingsystemen hechten extreem goed aan allerlei metalen oppervlakken. Ook op plastics. Daarin zijn we uniek. De naalden waarop we momenteel de coating aanbrengen, kunnen een lengte hebben van bijna twee meter. De opererende arts kan dankzij Sono-Coat™ de biopsienaald onder elke gewenste hoek bekijken. Ook voor ingrepen als het wegbranden of bevriezen van tumoren in bijvoorbeeld de lever of de nier is dit een uitstekende oplossing. Zonder Sono-Coat™ zijn die ingrepen alleen mogelijk met behulp van tijdrovende en schadelijke röntgenapparatuur en dure MRI-apparatuur.”

Hoe zijn jullie op het succesvolle concept achter Encapson gekomen?
Lee Ayres, COO van Encapson: “De basis voor Encapson is gelegd op het Radboudumc. Ik heb daar een promotieonderzoek gedaan naar micro-encapsulatie: het ‘inpakken’ van kleine deeltjes. Het is een proces waarbij druppels met een grootte tussen de 1 en 1000 micrometer worden ingesloten door een beschermende laag. In 2005 hebben we Encapson opgericht. We hebben sindsdien enerzijds gewerkt aan onderzoeks- en ontwikkelingsvraagstukken voor anderen. Daarnaast hebben we eigen producten ontwikkeld. Waaronder Sono-Coat™. Door de goede werking en het enorme potentieel zijn we ons als Encapson gaan focussen op de ontwikkeling van Sono-Coat™. Wij zijn van Nijmegen naar Enschede verhuisd en voor de verdere ontwikkeling werken we onder meer samen met de Universiteit Twente, Saxion Hogeschool en MIRA (kennisinstelling aan de Universiteit Twente op het gebied van Nanotechnologie, red.).”

Wat is het maatschappelijk belang van Encapson?
Breek: “We zien in de medische wereld een verschuiving van de ouderwetse chirurgie naar minimaal invasieve ingrepen onder echoscopische begeleiding. Die zijn voor de patiënt veel minder belastend en goedkoper voor de zorgverzekeraar. De medical device industrie en met name de medische specialisten zijn echter nog niet zo tevreden over de echoscopische zichtbaarheid van de naalden en katheters. Voor dat probleem hebben we met Sono-Coat™ een pasklare oplossing. Behalve op naalden en katheters zoeken we in toekomst ook naar andere toepassingen van de coating.”

Oost NL investeert samen met Nextgen Ventures en het Twente Technologie Fund (TTF) in Encapson. Wat hebben jullie met die financiering gedaan?
Breek: “Met de financiering bouwden we hier in het Bedrijfstechnologisch Centrum Twente (BCT) in Enschede een nieuwe productie-unit. We kunnen hier 100.000 naalden per jaar coaten. We coaten onder meer de biopsienaalden voor een Duits med-tech bedrijf. Het eerste Sono-Coat™ product wordt in het tweede kwartaal van 2017 in Europa gelanceerd. Uit de hele wereld is interesse voor onze coating. We produceren ook testsamples voor een groot aantal gerenommeerde med-tech bedrijven. Met de nieuwe investeringen kunnen we de organisatie en capaciteit in lijn brengen met onze ambitie om het bedrijf de komende jaren te laten uitgroeien tot een wereldspeler.”

Waarom zou je Oost NL aanbevelen?
Breek: “Oost NL is ervaren investeerder. De mensen van Oost NL hebben verstand van zaken en een breed netwerk in de med-tech, waarvan wij kunnen profiteren. Ze zijn ook nauw betrokken bij de samenstelling van een ervaren raad van commissarissen, die ons ondersteunt bij de doorgroei van ons bedrijf.”

Video impressie