Header fallback 1

Efficiënt afval inzamelen met technologie van Jewel

Jewel uit Wageningen ontwikkelt software voor het slim en efficiënt inzamelen van afval, strooien van zout, maaien van grasvelden en vegen van straten. Dit levert niet alleen minder vervoersbewegingen en CO2 uitstoot op, maar ook een betere manier van werken voor praktijkmensen, zegt Jewel-directeur Onno Cijffers. “Onze technologie helpt vakmensen hun werk met meer plezier te doen." Met ondersteuning van De Groeiversneller schakelde Jewel externe expertise in voor het toekomstbestendig maken van de organisatie en de softwareapplicaties.  De Groeiversneller ondersteunt Gelderse mkb’ers met kennis, netwerk en geld. Het programma wordt gefinancierd door de provincie Gelderland. Oost NL is programmamanager.

Ondersteunende software

Wat bedoelt Cijffers met een ‘betere manier van werken’? “Neem het inzamelen van afval.  Chauffeurs kennen hun wijk doorgaans goed, maar als iemand uitvalt door bijvoorbeeld ziekte, komen de problemen. Een vervanger kent de wijk niet en vergeet misschien containers. Los daarvan is afval inzamelen steeds complexer geworden. Iedere gemeente heeft zijn eigen systeem, zoals ‘omgekeerd’ inzamelen. Ook zijn er steeds meer verschillende soorten afval: PMD, GFT, restafval en zo voort. Voor bestuurders van inzamelwagens is het daarom wenselijk ondersteuning te hebben. Onze software helpt met routebeheer en stippelt slimme routes uit.”

Cijffers legt uit wat ‘slimme’ routes zijn: “We zijn destijds begonnen met navigatie: een door de computer berekende route. Door de jaren heen merkten we dat dit niet optimaal is. Veel chauffeurs vinden het niet prettig werken; ze komen onderweg namelijk vele variabelen tegen, zoals een verhuiswagen op de weg, opgebroken wegen en files. Onze software nu geeft chauffeurs de mogelijkheid om samen te werken. Er rijden bijvoorbeeld vier voertuigen in een bepaald gebied, op een tablet kunnen de chauffeurs zien wie waar is. Ze bepalen zélf – samen- hoe ze door dat gebied rijden.”

Ondersteuning van De Groeiversneller

Jewel maakte twee keer gebruik van De Groeiversneller, met een tussenperiode van een jaar. “De eerste keer hebben we de voucher gebruikt voor een scaling-up traject.  Externe experts hebben ons geholpen met de bouwstenen om te groeien. We werken in een nichemarkt, voor verdere groei is het nu nodig naar het buitenland te kijken. Als je een grote stap maakt is het slim een externe te laten meekijken, zelf zie je het niet altijd goed. Daarvoor zetten we de 2e voucher in. We kijken naar rollen en werkwijzen in ons bedrijf. Je kunt niet groeien als je ‘hangt’ aan een directeur/eigenaar, we doen het samen. Verder moet onze software schaalbaar zijn. Als je meer gebruikers hebt, gaat er meer data over en weer en moet de software ‘robuuster’ zijn. Het fundament moet stevig zijn om grote groei en grote stappen te maken. De vouchers hebben ons geholpen bij de beslissing externe expertise in te schakelen.”

​​​​​​​Combi vakmensen en technologie

Cijffers en zijn team denken continue na over hoe ze praktijkmensen kunnen ondersteunen. “Vaak wordt top down gezegd hoe ze het moeten doen. Wij zoeken de combi tussen vakmensen en technologie, dat is bijzonder. Meestal wordt vanuit technologie gedacht maar dan wordt het te theoretisch en dan willen mensen er niet mee werken. Praktische mensen, die niet altijd affiniteit hebben met software, weten wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.” Om op de hoogte te blijven van wat er leeft rijdt Cijffers regelmatig een rondje mee, zijn ‘leukste dagje uit!’

Behalve met afvalinzameling houdt Jewel zich bezig met gladheidbestrijding, oftewel zout strooien. Cijffers: “Bij preventief strooien is de route zo ontworpen dat niets overgeslagen wordt, een strakke route.” Als derde focust Jewel op de openbare ruimte. Hieronder valt onder meer het maaien van grasvelden, het vegen van straten en het bestrijden van onkruid op verhardingen.

Onnodig complex

Naast de algemeen directeur bestaat Jewel uit CTO Tobias Zielhuis en een team van 20 professionals. Zelf heeft Cijffers geen computer of technische achtergrond. Hij was directeur bij diverse uitvoerende organisaties. “Ik ben van de praktijk en wil snappen wat we ontwikkelen. Ik zie vaak bij software-aanbestedingen dat het te theoretisch wordt, er wordt vanalles bij gehaald door allerlei mensen die niet weten hoe het in de praktijk werkt. Dan zeggen we: ‘dit is niet iets voor ons’. We maken niet iets onnodig complex alleen omdat er om gevraagd wordt. We maken dat waarvan we zelf denken dat het echt gebruikt wordt.”

Ook een ‘groeivoucher’ aanvragen? Kijk op onze site en dien je groeiplan in.