estone header 2

E-Stone Batteries werkt aan goedkope en duurzame generatie ijzerbatterijen

Is Thomas van Dijk de moderne Thomas Edison? Met zijn bedrijf E-Stone Batteries in Arnhem werkt de bevlogen natuurkundige aan een goedkope en duurzame versie van de ‘oude’ nikkelijzer-batterij. Met als doel de opslag van zonne- en windenergie wereldwijd mogelijk te maken. Ondersteuningsprogramma De Groeiversneller stimuleert deze ontwikkeling.

Het eerste prototype van de E-stone batterij is zo’n twee kubieke centimeter groot met een elektrode van één millimeter dik. “Die elektrode bestaat uit een nieuwe mix van ijzer en zwavel, een materiaal waar we patent op hebben”, vertelt Thomas van Dijk, van E-Stone Batteries. Hij is opgetogen over de laatste testresultaten: “De levensduur blijkt een stuk langer dan verwacht.”

Van Dijk studeerde natuurkunde en duurzame energie aan de TU Delft en droomde van goedkope en effectieve opslag van zonne- en windenergie. Voor zijn masterscriptie verdiepte hij zich in de mogelijkheden van de ‘oude’ nikkelijzer-accu die de Amerikaan Thomas Edison begin vorige eeuw op de markt bracht. “IJzer biedt geweldige mogelijkheden en is een goedkope grondstof, die overal voor handen is.”

Experts

Om de prestaties van de nieuwe batterijtechnologie te verbeteren, heeft Van Dijk de kennis van experts nodig. Via investeringsprogramma De Groeiversneller heeft E-Stone Batteries een voucher gekregen om die experts in te huren. “Wij zijn beginnelingen in de wereld van de batterijtechnologie. Die wereld is enorm booming. De chemici waar we nu mee werken, dichten voor ons de kloof tussen het lab en de industrie. Ze helpen onze technologie te optimaliseren, zodat we sneller een levensvatbaar product kunnen maken.”

E-stone richt zich op de productie van batterijen voor elektrische fietsen en de opslag van zonne- en windenergie. Hoe belangrijk zijn de lening en de voucher van De Groeiversneller voor E-Stone Batteries? “Cruciaal”, zegt Van Dijk prompt: “Zonder deze support hadden we de experts niet kunnen inschakelen.”