Header fallback 1

Duurzame oplossingen voor energieopslag

De transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen brengt uitdagingen met zich mee. Hoe bewaar je bijvoorbeeld zonne-energie, zodat het op een later moment gebruikt kan worden? De Groeiversneller van Oost NL ondersteunt mkb’ers die oplossingen ontwikkelen voor energieopslag.

Wattsun Pop-up Power bijvoorbeeld, ontwikkelt een batterijensysteem om duurzame energie bij de gebruiker te brengen. Of Time Shift Energy Storage, dat energieopslagsystemen ontwerpt en ontwikkelt met gebruikte batterijen van elektrische auto’s. En de laadstations van Chargepoint Europe zijn bijzonder, want ze zijn bi-directioneel: ze leveren niet alleen energie, ze kunnen ook opgeslagen duurzame energie terugontvangen.

Ook een duurzaam idee? Dien je plan in en kijk wat De Groeiversneller voor jou kan betekenen. 

Wattsun

Bij evenementen en in de bouw wordt energie vaak opgewekt met niet-duurzame dieselgeneratoren, wat onder meer leidt tot CO2-uitstoot, stank- en geluidsoverlast. Wattsun Pop-up Power uit Arnhem ontwikkelt een batterijensysteem om energie op een duurzame manier op te slaan en bij de gebruiker te brengen, waar dan ook. De Wattsun is een stapelbaar batterijensysteem dat kan worden opgeladen met groene netstroom of zonnepanelen. Het systeem maakt het gebruik van aggregaten of meters aan kabels overbodig. De capaciteit kan worden aangepast door het op- en afstapelen van modules. Het systeem bestaat uit een ‘Dock’ en meerdere ‘Packs’. Het systeem is ook voor mensen zonder technische kennis makkelijk te gebruiken. Op een slimme display is het verbruik af te lezen en te zien hoeveel energie er nog over is. Wanneer de Wattsun niet gebruikt wordt gaat deze op stand-by. Dit in tegenstelling tot een aggregaat waarvan de motor altijd blijft lopen tenzij deze helemaal uitgezet wordt.

Grotere slagingskans dankzij voucher

Oost NL ondersteunde Wattsun via een voucher van het programma De Groeiversneller. Bart Hendriks van Wattsun: “Het is prachtig dat we deze mogelijkheid hebben in Gelderland. Als startend bedrijf hebben we beperkte financiële middelen. De voucher helpt ons om in een vroege fase voor te bereiden op de toekomst. Dat maakt onze slagingskans een stuk groter.”

Time Shift Energy Storage

Batterijen die niet meer voldoen voor de aandrijving van elektrische auto’s kunnen nog wel gebruikt worden voor energieopslag. Time Shift Energy Storage uit Arnhem ontwerpt energieopslagsystemen met gebruikte EV-batterijen (zgn. second life batteries). Bij de batterijen levert Time Shift een zogenaamd batterijmanagementsysteem (BMS). BMS monitort alle cellen op spanning, temperatuur, laadstroom en stelt zo de veiligheid en duurzaamheid van de batterijen zeker. Om de systemen breed inzetbaar te maken en te kunnen laten communiceren met laadpalen, zonnepalen en andere opwekkers en verbruikers werkt het bedrijf aan een Energie Management Systeem (EMS).

Verlenging levensduur batterijen

Dit EMS zal de spin in het web zijn van alle verbonden apparaten. Zo kan het aanbod van de verschillende energiebronnen worden afgestemd op de vraag (‘smart grid’) en kan buffering van energie met behulp van de batterijen plaatsvinden en als gevolg daarvan flexibele systeemdiensten worden geleverd. De energieopslagsystemen zijn uitgerust met de veilige en duurzame Lithium IJzer Fosfaat (LiFePO4) batterijen en worden naar de wens van de klant geconfigureerd. Door het hergebruik van EV-batterijen en het geschikt maken voor stationaire energieopslag, verlengt Time Shift de levensduur van deze batterijen. Met ondersteuning van De Groeiversneller kan Time Shift het EMS verder ontwikkelen.

Chargepoint Europe

Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit en dragen zo bij aan een beter klimaat. Chargepoint Europe uit Zevenaar ontwikkelt oplaadpunten met een bijbehorend intelligent en gebruikersvriendelijk softwaresysteem. Hierdoor is het mogelijk om slim op te laden: op de juiste plaats, op de juiste tijd en met de juiste hoeveelheid energie.

Laden en leveren

De laadstations zijn bi-directioneel; dit betekent dat zowel opladen als teruglevering van energie mogelijk is (‘smart grid’). Batterijen in elektrische auto’s kunnen zelf opgewekte zonne-energie opslaan, en terug leveren aan de laadpaal. Die energie kan ingezet worden wanneer het nodig is en voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Oost NL ondersteunt duurzame initiatieven en kende Chargepoint Europe een groeivoucher toe.