Oost NL

De Digitale Werkplaats

In de digitale werkplaats (DWP) komen onderwijs en bedrijfsleven samen om het kleine mkb te helpen met digitaliseren. Doel is de productiviteit en winstgevendheid te vergroten.

Kort gezegd is een digitale werkplaats een plek waar onderwijs, overheid en bedrijfsleven samenwerken om mkb'ers te adviseren bij hun concrete digitaliseringsproject, via een heel praktisch proces met een breed pakket diensten. Iedere werkplaats heeft daarnaast zijn eigen specialisatie, medebepaald door de expertise van regionale partners. In Oost-Nederland zijn in 2020 drie digitale werkplaatsen geopend: een in Twente​, met extra aandacht voor het domein 'automatisering', een in de regio Arnhem-Nijmegen, met extra aandacht voor 'data', En Move Digi in de regio Zwolle. In de nabije toekomst zullen meer werkplaatsen van start gaan.

Oost NL zit in het kernteam, samen met Saxion, TalentIT, Techniekpact, Techwise en Oost NL en vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven (Rabobank, VMO, MKB Plein, MKB Twente, IKT en NovelT) en de studenten (ROC van Twente en UT).

Met deze doelgroep mikt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat niet op de koplopers, maar op het ‘peloton’; de bedrijven die op dit moment niet mee kunnen komen met de snelheid waarop digitalisering onze economie structureel verandert. Hiervoor wordt de ontwikkel- en innovatiecapaciteit van het (beroeps)onderwijs ingezet. Bedrijven kunnen er terecht voor praktische ondersteuning en advisering. In de digitale werkplaats ligt de focus op data, automatisering of online marketing & sales.