Oost NL

Bouman Industries

Bouman Industries ontwikkelt en produceert innovatieve CO2-afvanginstallaties en waterseparatiesystemen. Deze unieke oplossingen, die bijdragen aan een duurzamer milieu, zijn mede gefinancierd door Oost NL. “Het verhaal rondom CO2-uitstoot is terecht een hot item”, zegt Wilco van Wijck, algemeen directeur van het Almelose Bouman Industries.

Wat doet Bouman Industries precies?

Wilco van Wijck, algemeen directeur van Bouman Industries: “We zijn van origine een toeleverancier voor zowel de Nederlandse als de internationale maakindustrie. We bouwen al jaren complexe systemen en leveren producten aan klanten zoals AkzoNobel, Thales, Fokker en ASML. In 2011 hebben we binnen Bouman besloten oplossingen te ontwikkelen gericht op duurzaamheid. Zo kijken we naar CO2-afvang om de uitstoot te verminderen, daarvoor bouwen we CO2-mineralisatie installaties. Verder separeren we vloeistoffen zoals water en olie. Dat is interessant voor industrieën die hun afvalwaterstromen moeten scheiden, maar ook om processtromen te verbeteren. We hebben inmiddels wereldwijd klanten.”

Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?
“Het was een strategische keuze om zelf producten te ontwikkelen die een focus hebben op duurzaamheid, maar de productie van de eerste CO2-recyclinginstallatie is in samenspraak met een van onze vaste klanten gegaan. Twence, een producent van duurzame energie en grondstoffen uit afval en biomassa, wilde haar uitstoot van CO2 verminderen. In 2011 waren de eerste ideeën en sinds 2016 draait de installatie, waarbij 8000 ton natriumbicarbonaat (NBC) wordt geproduceerd op basis van CO2-reductie. Twence bespaart nu op de aankoopkosten van NBC en de uitstoot van CO2 wordt ook nog eens beperkt.’

Wat is het maatschappelijk belang van jullie oplossingen?

“Het mag duidelijk zijn dat het verhaal rondom CO2-uitstoot een zeer belangrijk item is. De installatie bij Twence draagt bij aan een gezondere wereld. Twence moest haar natriumbicarbonaat (bakmeel) aankopen, een stof die ze nodig heeft voor het verbrandingsproces. Er is echter maar een gering aantal fabrieken dat dit kan leveren. Er zit er bijvoorbeeld een in Frankrijk. Iedere week transporteerden twee vrachtwagens dat materiaal. Door de eigen productie is dit transport niet meer nodig. Naast de 2000 ton CO2-besparing uit het rookgas, komt dit er nog bovenop. Een goede toepassing, dus.”

Wat hebben jullie met de investering van Oost NL gedaan?
“We zijn met de ontwikkeling van onze ‘vloeistof-vloeistof separatoren’ gestart in 2011. Nu de ontwikkeling heeft plaatsgevonden en het vermarkten hiervan is gestart, hebben we werkkapitaal nodig. We zijn in gesprek met Oost NL gekomen, omdat ze wel potentie zag in onze nieuwe, duurzame oplossingen, ook op het gebied van werkgelegenheid. Het resultaat is daar: er zijn nu dagelijks vijf mensen fulltime bezig met onze separatiesystemen. Bovendien profiteren complementaire bedrijven in de regio Twente mee – we besteden best veel uit, bijvoorbeeld op het gebied van oppervlaktebehandelingen. We creëren direct en indirect werkgelegenheid.”

Zou je Oost NL aanbevelen aan andere ondernemers met een financieringsbehoefte?

“Jazeker. Dit is wat ons betreft een eerste stap in de samenwerking met Oost NL. We zijn nu aan het kijken of nog meer kunnen doen. We zijn het afgelopen jaar met twintig procent gegroeid, zowel qua omzet als activiteit. We verwachten dat zich dit de komende jaren doorzet. Dat vergt ondersteuning en werkkapitaal. Het zou mooi zijn als we samen die groei kunnen bereiken.”