Header fallback 1

Boessenkool

Een elektrische tractor of een drone die mensen kan optillen in noodsituaties. Twee voorbeelden uit een scala van innovaties uit het duurzame innovatieprogramma van Machinefabriek Boessenkool uit Almelo. Met een financiering van Oost NL vanuit het Innovatiefonds Overijssel kan Boessenkool in vier duurzame innovaties snellere stappen zetten. Zo komen bijvoorbeeld machines die spuitbussen recyclen eerder op de markt. Naar verwachting leidt het innovatieprogramma tot een directe groei van circa 40 banen.

Machinefabriek Boessenkool uit Almelo begon in 1902 als garagebedrijf dat T-Ford automobielen verkoopt en is uitgegroeid tot een volwaardige toeleverancier van onderdelen en apparaten, tot aan complete machines en producten. Ook werkt Boessenkool aan duurzame innovaties, die onder de vleugels van Boessenkool kunnen uitgroeien tot een zelfstandige onderneming. Zoals DeSpray, een start-up die recyclingmachines maakt voor spuitbussen.

Met de financiering van Oost NL vanuit het Innovatiefonds Overijssel gaat Boessenkool verder met de ontwikkeling van vier innovaties. Deze vier innovaties zijn uiteenlopend, van energieopslag en elektrische tractoren, tot de ontwikkeling van drones die mensen kunnen optillen in noodsituaties en een machine die spuitbussen kan recyclen.

Energieopslag en elektrische tractor

Een van de duurzame innovaties betreft 'Kinext'; een technologie waarmee kinetische energie wordt opgeslagen in een stalen vliegwiel. De vinding helpt netbeheerders met energieopslag bij onvoorspelbare pieken in opgewekte stroom die steeds vaker voorkomen bij de opwekking van energie uit wind en zon. Om de energietransitie op termijn succesvol te voltooien is energieopslag onmisbaar. De Kinext kan in combinatie met opslagtechnologieën, zoals batterijen gebruikt worden. Verschillende netbeheerders hebben de vliegwielen al in gebruik.