Oost NL

Biobite

Biobite maakt gezonde, lekkere tussendoortjes, pro-biotische dranken en veggie-burgers. Het bedrijf van Susanne van de Raaij vestigde zich in 2019 in Doesburg. Oost NL ondersteunde Biobite bij het vinden van een geschikte locatie. Daarnaast kon Oost NL Biobite verder helpen bij haar ontwikkeling met het programma FOOD2020 en een verkenningsmissie naar Duitse afnemers. 

​Natuurvoedingskundige & Marketeer Susanne de Raaij begon in haar eigen keuken met het bereiden van krachtkoeken. Omdat ze mensen wilde laten ervaren dat kauwen heel belangrijk is voor hun gezondheid. Inmiddels is de productie van de krachtkoeken uitbesteed aan een biologische bakkerij. En liggen de Biobite krachtkoeken in de schappen bij Ekoplaza, Odin en Natuurwinkels. Biobite draagt met haar producten bij aan het voorzien in gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.

De Raaij zocht een nieuwe vestigingslocatie in Gelderland voor Biobite. Oost NL kon haar daarij helpen: “Op de momenten dat je verder wil, je soms even niet weet hoe, dan is daar Oost NL. Altijd positief en altijd gericht op de toekomst.” Inmiddels is de locatie dan ook gevonden: “Doesburg leverde ons een fijne, inspirerende werkplek aan, we zitten daar sinds april. Vanuit hier kunnen we makkelijk studenten uit Gelderland  aantrekken.” Gedurende de maanden september en oktober 2019 runnen ze ook een Pop-Up FoodLAB in Amsterdam op hotspotlocatie tegenover het Concertgebouw.

Innovatie leidt tot nieuwe producten

Via het INTERREG-programma FOOD2020 kon het bedrijf trainees inschakelen die zich hebben gericht op het in de markt zetten van drie nieuwe producten. “Die liggen sinds 2018 in de schappen van de bio-winkels en zijn landelijk verkrijgbaar, ook in België. Het is een aanvulling van de Biobite-lijn in de breedte”, aldus De Raaij.

FOOD2020 is een Nederlands-Duits samenwerkingsprogramma gericht op het ondersteunen van mkb-bedrijven die actief zijn in de Food-sector. Oost NL is een van de partners binnen het programma, dat innovatieve ondernemers helpt.

Met een voucher van De Groeiversneller schakelde Biobite een expert in voor het uitvoeren van onderzoek naar nieuwe smaken. 

Verkennen met GO4EXPORT

Biobite nam ook deel aan een door Oost NL georganiseerde reis verkenningsmissie naar Duitse afnemers van voedselproducten. De reis werd georganiseerd uit het exportbevorderingsprogramma GO4EXPORT​

De missie gaf ondernemers inzicht aan welke Duitse voorkeuren producten moeten voldoen. “Tijdens de reis hebben wij door diverse invalshoeken en bezoeken een totaalbeeld gekregen hoe de Duitse foodservice in elkaar steekt. Deze sector is vooral spannend en groots. De Duitse markt moet je goed voorbereid benaderen. Als je dat goed doet, weet ik zeker dat we er samen beter door eten”, zei De Raaij na afloop van het bezoek aan de regio Noordrijn-Westfalen. 

Blik op de toekomst

Voor de toekomst verwacht De Raaij nieuwe producten te introduceren. “We hopen onze nieuwe gecertificeerde Gelderse ongepasteuriseerde pro-biotische drank in het schap krijgen, net als onze veggie-burger met compleet aminozuur profiel”, vertelt de ondernemer enthousiast. 

De samenwerking met Oost NL is haar in ieder geval goed bevallen: “Oost NL is een club die in staat is om mensen en bedrijven zo te ondersteunen dat je in staat bent om de goede dingen uit jezelf behalen en daar een volgende stap in te zetten.”