Oost NL

Betuwse Belevenis maakt blijvende herinneringen

Heerlijkheid Eck en Wiel werkt aan de ‘Betuwse Belevenis’ om toeristen een bijzondere herinnering te geven. “Dit ligt mij na aan het hart,” zegt Willem van Beekhoff, eigenaar van het 7 ha. grote landgoed. “Wij willen bezoekers graag iets meegeven van de cultuur en historie van de Betuwe, een ervaring die ze niet snel meer vergeten.” Zijn vrouw Loes runt sinds 2014 de recreatieve onderneming in het Betuwse dorp Eck en Wiel met hulp van Van Beekhoff. Oost NL ondersteunt Heerlijkheid Eck en Wiel via het programma De Groeiversneller.

‘Iets maken, iets doen en iets leren’

Wat houdt die Betuwse Belevenis precies in? Van Beekhoff: “We willen dat toeristen, maar ook mensen in de omgeving hier iets beleven. Kinderen, ouders, opa’s en oma’s. Een kind kan hier een ‘aha-moment’ ervaren als hij ziet waar de melk vandaan komt en zelf een koe mag melken. Opa kan aan zijn kleinkinderen laten zien hoe hij vroeger kersen plukte. We willen iets meegeven van de Betuwe. Hoe was het om hier te leven?  Waar verdienden mensen hun geld mee? Wat betekent fruit voor de regio? Hoe zat het met de steenoven? Bezoekers kunnen iets maken, iets doen en iets leren. Denk aan jam en appelmoes maken, op de ouderwetse manier. Of ontdekken hoe een bloesem uitgroeit tot vrucht.”

Recreatieboer

Het terrein van de Heerlijkheid is al een eeuw in eigendom van Van Beekhoffs familie: “Mijn opa en vader hebben hier altijd geboerd, akkerbouw en hoogstam fruitbomen.  Loes en ik zijn hier in 2009 begonnen met plannen en dachten, hoe kunnen we deze agrarische gronden toekomst geven, zodat de volgende generatie er mee verder kan. We zochten een nieuwe manier van boeren; we zijn recreatieboer geworden.” De regio biedt activiteiten voor jong en oud, van zwemmen, wandelen tot tuktuk-tocht, maar: “Eén spatje regen, en er is er in hele omgeving nauwelijks meer te doen dan de ballenbak. Daar willen we iets aan veranderen.” De Betuwse Belevenis moet een mix worden van in- en outdoor activiteiten, die onderling één geheel vormen en een verhaal vertellen. Van Beekhoff: “Mensen willen je graag in een hokje plaatsen en vragen wat je nou bent: een restaurant, een feestlocatie of een activiteitencentrum? Een landgoedwinkel of een theetuin? Om meer samenhang tussen alles te creëren, een rode draad, brengen we meer focus aan. We willen verder ontwikkelen en alle mogelijkheden uit ons terrein halen.”

Zonder voucher geen strategisch plan

Verder ontwikkelen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Van Beekhoff: “Je hikt er best tegen aan en kunt wel een steuntje in de rug gebruiken. Zelf heb je niet alle kennis en kunde in huis. We hebben eerst een charette gehouden, een soort brainstormsessie. Breed opgezet met veel partijen, zoals conceptontwikkelaars, lokale ondernemers en ervaringsdeskundigen. Die mix was erg leuk.”  De uitkomsten van die sessie liet Van Beekhoff met ondersteuning van een recreatie-en toerismevoucher verwerken in een ‘inspiratiedocument’: “Een strategisch goed onderbouwd plan waar we verder mee kunnen. Zo’n document is cruciaal om anderen voor je idee te winnen, en het heeft ons erg geholpen die rode draad te vinden. Zonder de groeivoucher hadden we geen inspiratiedocument kunnen laten maken.” Oost NL kende de Heerlijkheid de voucher toe. “Het contact met Oost NL verliep erg goed. We kregen goede tips, bijvoorbeeld al bij de voorbereidingen van de charette.”

Corona heeft grote impact

Corona had een grote impact op de Heerlijkheid. “We moeten het hebben van feesten en partijen, van babyshowers tot uitvaarten, dat viel allemaal weg. Ruim een half jaar omzet uit de boeken, dat is een grote klap. We moesten onszelf opnieuw uitvinden; hoe gaan we dit draaiende houden? We hebben toen een concept bedacht waarin we iedereen figuurlijk mee op reis nemen, een hele avond in de stijl van bijvoorbeeld Mexico, Italië of Japan, op een corona-veilige manier natuurlijk, we hebben de ruimte. Dat helpt ons erdoor en hiermee creëren we ook naamsbekendheid als restaurant in de omgeving waar je gewoon gezellig goed kunt eten met het hele gezin.”

Uniek gebied

Vanwaar eigenlijk de naam ‘Heerlijkheid’? Van Beekhoff: ”In 1288 werd deze grond door de Hertog van Gelderland verheven tot een zogenoemde Heerlijkheid. Dat gaf Eck en Wiel bepaalde rechten,  zoals het spreken van recht. Dat maakte dit gebied uniek. We wilden daar graag naar verwijzen, een link leggen met de historie.” Het kasteel is in de Middeleeuwen verwoest maar de oude slotgracht is er nog, net als de rentmeesterswoning en het oude veerhuis. Van Beekhoff hoopt dat in 2021 de Betuwse Belevenis op het terrein van start kan gaan. “Hier profiteren ook de ondernemers in de omgeving van, als regio hebben we met de Betuwse Belevenis erbij meer te bieden.”

Bent u ook ondernemer binnen de Recreatieve of Toeristische branche in Gelderland en wilt u vernieuwen? Dan kan De Groeiversneller u mogelijk ondersteunen met kennis, netwerk en geld. Dit voucherprogramma, mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, is bedoeld voor de kleine en middelgrote recreatieve of toeristische ondernemer (3 tot 15 fte’s). Bekijk de voorwaarden.