Oost NL

Benedenbuurt Wageningen

De Benedenbuurt in Wageningen is een gewone jaren vijftig buurt, maar er is iets bijzonders aan de hand in deze buurt. De bewoners van de wijk willen de buurt gaan verwarmen met een hoogtemperatuur warmtenet en zo 50 tot 100 procent CO2-reductie realiseren.

Met een voucher van De Groeiversneller werd het voor de buurt mogelijk om een deskundige in te huren die hen een stap verder brengt in het proces. Het initiatief sluit aan bij de ambitie van de gemeente Wageningen om voor 2030 de stad van het gas hebben losgekoppeld.

Met behulp van de expert kon de buurtcoöperatie binnen twee maanden belangrijke documenten overleggen voor marktconsultatie en aanbesteding.

“Energievouchers zijn heel belangrijk in dit soort projecten. Bewoners hebben een stijle leercurve moeten doorloopen., zelf zijn ze niet altijd experts op het gebied van energie of burgerparticipatie. Daarom is het belangrijk dat zij zelf ook kunnen beschikken waaruit ze in eigen opdracht ondersteuning kunnen krijgen”, legt Sanne Meelker, projectleider warmtetransitie van de gemeente Wageningen uit.

De Groeiversneller Energie

De Groeiversneller Energie versterkt business cases voor duurzame energieprojecten. Ondernemers en organisaties die initiatieven willen opzetten voor duurzame energie krijgen binnen het programma De Groeiversneller bijzondere aandacht.

Video impressie