Oost NL

ArthroSave

​ArthroSave uit Culemborg ontwikkelde de KneeReviver, waarmee de noodzaak voor het plaatsen van een knieprothese bij relatief jonge patiënten met vele jaren jaren kan worden uitgesteld. De KneeReviver zorgt met zogeheten ‘kniedistractie’ voor herstel van het beschadigde kraakbeen en daarmee voor langdurige vermindering van pijn. Oost NL investeerde als fondsmanager van Topfonds Gelderland ArthroSave. De investering maakt verdere toepassing van de KneeReviver in de zorg mogelijk.

​Steeds meer en steeds jongere patiënten met knieartrose krijgen een knieprothese die in de regel een levensduur heeft van 10-15 jaar. In veel gevallen is een tweede operatie noodzakelijk die aanzienlijk gecompliceerder is en de nodige risico’s met zich meebrengt. Pijnlijke slijtage (artrose) van de knie is niet te genezen. Langdurige medische behandelingen en verminderde deelname aan het arbeidsproces zorgen voor hoge kosten in gezondheidszorg en maatschappij.

KneeReviver

ArthroSave ontwikkelde de KneeReviver in samenwerking met het UMC Utrecht. De KneeReviver is een externe fixateur die distractie van de knie mogelijk maakt. Kniedistractie is een chirurgische behandeling waarbij het kniegewricht voor een periode van 6 weken wordt ontlast door de kraakbeenvlakken een paar millimeter van elkaar te houden. Het kraakbeen krijgt hierdoor de kans zich te gaan herstellen; het  wordt weer dikker, de pijn vermindert en de functie neemt weer toe.

Bekijk ook de rapportage van actualiteitenprogramma Een Vandaag over de behandelmethode van ArthroSave.

Met de investering door Oost NL vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland, onderdeel van Topfonds Gelderland, kan ArthroSave een stap zetten naar verdere implementatie in de kliniek en kunnen ze hun internationale ambities waar te maken.