Oost NL

Aiosyn

Het Nijmeegse Aiosyn bedrijf ontwikkelt een diagnostiek platform dat gebruik maakt van AI om pathologen te ondersteunen met meer preciezere en efficiënte klinische diagnoses. Oost NL investeerde in 2022  vanuit ION+ in de onderneming. 

Pathologie is onmisbaar in het diagnostische proces van veel ziekten, zoals kanker. Nu wordt daarbij met een microscoop weefselonderzoek gedaan. Wereldwijd is er een tekort aan pathologen en een toenemende vraag naar efficiëntie en consistente kwaliteit bij het beoordelen van beelden. De gestelde diagnose is van grote invloed op de te volgen behandeling. Hoe beter de diagnose, hoe beter de patiënt uiteindelijk geholpen kan worden. Het op AI gestoelde platform van Aiosyn helpt pathologen daarbij.

Aiosyn komt voort uit de Computational Pathology Group van het Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc) onder leiding van Jeroen van der Laak (CSO Aiosyn). De technologie maakt gebruik van een krachtige vorm van ‘neurale netwerken’, om abnormale weefselpatronen zoals kanker te identificeren met een ongekende nauwkeurigheid. Aiosyn gaat deze algoritmen vanuit het onderzoeksveld naar de klinische praktijk brengen om daarmee de snelheid en kwaliteit van de diagnostiek in de pathologie te verbeteren. Het Aiosyn-team gebruikt de investering om de toegang van pathologen tot kunstmatige intelligentie uit te breiden.