Oost NL

Aanstreekelijk maakt lokale producten laagdrempelig bereikbaar

‘Wat je van ver haalt is lekker’ mag dan wel het spreekwoord zijn; Koen Olde Hanter wil consumenten bewust maken van de voordelen van lokále producten. In zijn Aanstreekelijk-winkels verkoopt hij alleen producten van boeren en producenten die maximaal 45 kilometer gelegen zijn van de winkels: “Als voedsel niet uit Spanje of Zuid-Amerika hoeft te komen, scheelt dat enorm in het transport en dus in de CO2-uitstoot,” zegt de oprichter. Bovendien is de kwaliteit van lokale producten heel hoog: “Het verschil met de supermarkt is zo groot! Eenmaal geproefd is het lastig terug te gaan.” Aanstreekelijk wil méér zijn dan alleen een winkel: Op een transparante manier maakt Olde Hanter lokaal voedsel laagdrempelig bereikbaar voor consumenten en bedrijven. Oost NL ondersteunt de ondernemer via het programma De Startversneller, een voucherprogramma voor startende ondernemers in de provincies Gelderland en Overijssel.

Lokaal veel lekker en goed voedsel

Aanstreekelijk heeft twee winkels in Twente - in Delden en in Oldenzaal - en verkoopt haar assortiment ook via een webshop. Daarnaast zijn de producten sinds kort te koop in de Rotterdamse Markthal. Het initiatief kwam tot stand via de Twentse Ambassade. Dat het songfestival en de verwachte toestroom van mensen niet doorging was een tegenvaller, maar de verkoop komt inmiddels weer op gang. “We willen in het westen laten zien dat Twente meer is dan een mooie omgeving. Kom ook voor het goede eten en drinken.” Naast de typisch Twentse krentewegge - “ook heel lekker om te roosteren of als borrelhapje” – noemt Olde Hanter als voorbeeld de Wagyu koeien uit Delden: “Kaviaar onder het rundvlees!”

Meer voor hetzelfde geld

Steeds meer consumenten willen weten waar hun voedsel vandaan komt en kopen bewust lokaal, maar is dat niet veel duurder? “Soms kost het misschien iets meer dan in de supermarkt, dat is logisch. Neem jam: daar zit veel handwerk in, maar dan heb je wel een kwalitatief fantástisch product,” vertelt Olde Hanter enthousiast. De prijs van vlees en groenten ligt nauwelijks hoger: “Er zijn veel minder schakels; het gaat direct van de boer naar onze winkels. Je krijgt eigenlijk meer voor hetzelfde geld: naast een mooi product ondersteun je de lokale boer én het milieu.” Consumenten zien van ieder product wat de herkomst is. Aanstreekelijk stimuleert haar klanten te gaan kijken waar bijvoorbeeld hun stukje kaas vandaan komt.

Flexibel systeem

Olde Hanter studeerde in Nijmegen Klimaatverandering en kwam na het afronden van zijn studie op een kantoor terecht als consultant. Het bleek niets voor hem te zijn; na ruim een jaar zegde hij zijn baan op. In Aanstreekelijk komen drie van liefdes bij elkaar: het milieu, voedsel en Twente. De in een ondernemersgezin geboren Olde Hanter werkt met zijn bedrijf toe naar een flexibel systeem van leveranciers. Zo kan hij aan de groeiende vraag blijven voldoen en verder uitbreiden, ook richting zakelijke markt: “Stel iemand vraagt ons om 2000 kaasjes; dat kan één lokale leverancier niet aan. Dan willen we het opdelen, andere leveranciers benaderen en zo kunnen we elkaar helpen.” Steeds meer bedrijven en overheden willen iets met lokaal voedsel doen, weet de ondernemer. “Er valt nog veel te verbeteren in bedrijfskantines.” Komen er meer Aanstreekelijk-winkels? “Het is zeker een optie voor de toekomst. Ik sta open voor nieuwe mogelijkheden en mooie kansen.”

De Startversneller

Via het MKB Plein kwam Olde Hanter bij De Startversneller en Oost NL terecht. De ontwikkelingsmaatschappij kende Aanstreekelijk een voucher toe van het ondersteuningsprogramma voor jonge ondernemers. Daarmee schakelde Olde Hanter een coach in die hem helpt bij de organisatorische kant van de zaak. “Ik ben heel creatief en heb veel ideeën, maar op gebied van organisatie waren er nog wel verbeterpunten. Naar mate je groeit wordt de organisatie steeds belangrijker. Het klikte goed met de coach en het is fijn om input van buitenaf te krijgen, om scherp te blijven en uit je eigen bubbel te komen.”

Op de vraag wat Olde Hanters favoriete product is, moet hij even nadenken - ze zijn hem allemaal even lief - maar antwoordt dan: “Twente heeft veel speciaalbier-brouwerijen, daar proef ik graag van!”