Oost NL

3T

3T in Enschede is een toonaangevende ontwikkelaar en toeleverancier van elektronica en embedded systemen in kleine series. Voornamelijk in machinebouw en in medische technologie. En dat slaat aan: het bedrijf groeide sinds de overname in 2014 van 50 naar 80 werknemers en won mede daardoor in 2019 een FD Gazelle Award.

Wie op een elektrische fiets rondrijdt, heeft kans dat er elektronica in zit die in Enschede is bedacht. Samen met TNO was 3T de pionier in het ontwerp van slimme elektronica voor de aansturing van motor en accu van één van de eerste elektrische fietsen in ons land, de Sparta. Een mooi voorbeeld van een innovatie waarvoor 3T een oplossing op maat bedacht.

‘We ontwikkelen innovatieve concepten volgens de hoogste kwaliteitsnormen en versterken de R&D-afdeling van klantorganisaties’, zeggen algemeen directeur Richard Mijnheer en operationeel directeur Norbert Beltman. ‘Onze technische verbeteringen richten zich voornamelijk op geavanceerde machinebouw en medische technologie die via de producten van onze klanten bijdragen aan een schoner milieu en aan betere zorg’, aldus Beltman.

Wind mee

Mijnheer en Beltman namen 3T in 2014 over met als uitgangspunt om sterk te groeien. Het jaar daarna werd ook bij 3T de crisis voelbaar: bedrijven zetten de rem op investeringen en de ontwikkeling van nieuwe producten. ‘Maar daarna kregen we de wind mee. De vraag van ASML, één van onze grootste klanten, piekte enorm. Daarnaast hebben we hard gewerkt om ons klantenbestand verder uit te breiden met nieuwe namen, waardoor ons bedrijf minder kwetsbaar is als een enkele klant wegvalt’, legt Beltman uit.

‘Customer intimacy’

De kracht van 3T zit in de co-creatie met de klant. ‘Customer intimacy’ noemen de twee directeuren het ook wel. ‘Sommige klanten komen hier met een vastomlijnd idee wat ze willen hebben. Bij anderen zitten we al in een heel vroeg stadium aan tafel om met onze technische expertise hun idee te helpen vormgeven. Specificaties kunnen tijdens dat hele proces veranderen, daar kunnen wij flexibel op inspelen’, zegt Beltman.

In eigen huis

Volgens Mijnheer is het ook een groot voordeel dat 3T centraal vanuit zijn vestigingen in Enschede en Eindhoven werkt. ‘We detacheren geen ontwikkelaars, maar ontwikkelen altijd in eigen huis. Daarmee huurt een klant dus niet één medewerker in, zoals vaak gebeurt, maar naast één verantwoordelijke ook het hele collectief aan expertise. Wij hebben hier de goede faciliteiten, zoals een ‘state of the art’ laboratorium, en 50 ontwikkelaars. Allemaal collega’s die ieder aan hun eigen projecten werken en hun expertise kunnen inbrengen. Van die kruisbestuiving profiteert de klant.’

Modulaire oplossingen

Naast de klantgestuurde vragen houdt 3T zich bezig met het zelfstandig ontwikkelen van modulaire oplossingen op basis van nieuwe technologie. ‘Die halffabricaten, wij noemen ze ingrediënten, liggen dan al klaar om later met enkele toevoegingen of aanpassingen helemaal op maat te worden gemaakt voor de klant. Voor onze ontwikkelaars is het werken aan die hightech modules motiverend en uitdagend. Het geeft ons een voorsprong op de concurrentie als we de ingrediënten voor een toekomstige uitdaging al klaar hebben liggen. En soms creëren we ook een nieuwe vraag doordat we de ingrediënten al kunnen laten zien’, legt Mijnheer uit.

De toekomst zien de twee rooskleurig tegemoet. ‘Als je ontwikkelingen als robotisering en de toepassing van technologie in bijvoorbeeld de zorg ziet, dan is er de komende jaren alleen maar meer innovatieve hightech elektronica nodig. Wij hebben de expertise en de capaciteit die voor die ontwikkelingen nodig zijn. Samen met onze klanten maken we producten beter, slimmer en intelligenter, wat resulteert in een schone, veilige, gezonde en duurzame maatschappij.’

‘Oost NL inspireerde ons tot groei’

Om het bedrijf over te kunnen nemen en om ambitieuze groei te realiseren, was geld nodig. Mijnheer en Beltman besloten in 2014 in zee te gaan met Oost NL. ‘Bij private investeerders kun je relatief snel geld krijgen, maar zij gaan bij tegenvallende resultaten toch eerder aan het stuur zitten. Oost NL voerde de evaluaties zorgvuldig uit en ze zijn ook in mindere tijden een loyale partner gebleken en inspireerden ons tot verdere bedrijfsgroei.’
Voordeel van Oost NL is volgens de twee ook het netwerk, waardoor ze in aanraking komen met nieuwe kennis en ervaring bij bedrijven buiten het eigen gezichtsveld. Neem bijvoorbeeld de door Oost NL voorgestelde commissaris die vanuit zijn lange bedrijfservaring essentiële kennis binnenbracht bij 3T. ‘We hebben er een vraagbaak bij gekregen en Oost NL kan zich goed vinden in ons initiatief om innovatieve startup-bedrijven voort te helpen’, aldus Beltman.

Oost NL investeerde in 3T in 2014. Nu, vijf jaar later, is het bedrijf gegroeid van 50 naar 80 medewerkers en investeert het continu in hightech oplossingen om steeds hoogwaardiger producten te leveren. Oost NL is aandeelhouder in Twente Technology Solutions BV, de holding van 3T BV.