Header fallback 1

2-B Energy

2-B Energy heeft een offshore windturbine met twee in plaats van drie bladen ontwikkeld. Een voordeel hiervan is dat helikopters voor onderhoud bovenop de windturbine kunnen landen. Hierdoor wordt de opgewekte windenergie op zee tot 40 procent goedkoper gemaakt.

2-B Energy durft te veranderen met nieuwe turbine

Het vereist lef om in een redelijk ingewikkelde markt met extreem lange ontwikkelingstijden iets compleet nieuws te ontwikkelen. 2-B Energy doet het gewoon. Mede door een investering van Oost NL hoopt het Hengelose bedrijf een unieke kostenbesparende tweebladige windturbine in de zomer van 2015 voor het eerst te kunnen demonstreren. Herbert Peels, CEO van 2-B Energy kan niet wachten: “Dat wordt een mooi maar heel surrealistisch moment: hier heb ik jarenlang aan gewerkt.”

2-B Energy bouwt een tweebladige windturbine die liefst 40 procent kosten bespaart ten opzichte van normale turbines. Dat is een flinke claim. Hoe krijgen jullie dat voor elkaar? 
Herbert Peels, CEO van 2-B Energy: “Door de jarenlange ervaring in ‘wind’, weten we wat de grootste kostenposten zijn en welke concepten er wel en niet werken. Er speelden al heel lang ideeën om dit type configuratie voor een windturbine te realiseren. Alleen niemand deed dat, omdat het een grote verandering en dus erg ingewikkeld en tamelijk risicovol is. Meestal worden bij een bestaande machine of turbine één of twee aanpassingen gedaan om te verbeteren – niemand gaat radicaal een nieuw product opbouwen. Wij wel. We hebben echt naar alles gekeken. Gevolg is dat we uiteindelijk op grote schaal flink besparen op kosten. Het is echt een stukje hier, een stukje daar en dat alles bij elkaar zorgt voor een grote besparing.”

Een stukje hier, een stukje daar en alles bij elkaar zorgt voor een grote besparing in kosten.

Wat voor een stukjes zijn dat dan?
“De basisgedachte gaat uit van: ‘minder componenten en materiaal en een langere levensduur’. Dat hebben we bij ieder onderdeel consequent proberen vast te houden. Zo hebben we maar twee bladen op onze turbine, in plaats van drie. Dat scheelt niet alleen letterlijk een blad, maar ook een hoop techniek en onderdelen. Een motor, een lager dat het blad laat draaien – die dingen heb je al minder en dus bespaar je enorm. Verder is onze mast een stuk lichter dan normaal, wat ook weer voordelen biedt.”

“Bovendien krijgen wij het door ons nieuwe design voor elkaar het installatieproces – wat bij normale windturbines tijdrovend en duur is – eenvoudiger te maken. Wij kunnen de machinekop en de rotor bijvoorbeeld in een keer op een turbinemast zetten. Dat kan echt niemand en scheelt tijd. Dat is natuurlijk niet iets waar je een flinke besparing op doet, maar juist weer zo’n facet in het geheel. “Verder krijgt bij ons een turbine ‘de wind in de rug’. Normaal gesproken komt de wind van voren en gaat de turbine kijken waar de wind vandaan komt. Verandert de windrichting, dan gaat de turbine bijsturen. Dat doen wij niet. Wij staan met de rug in de wind en laten de turbine de wind volgen, waardoor we net iets meer rendement dan andere turbines halen. Ook weer zo’n klein element.”

Onze windturbine staat letterlijk met de wind in de rug

Boze tongen beweren dat windenergie eigenlijk meer energie kost dan het oplevert, doordat het zo lang duurt om een paar turbines te bouwen en neer te zetten.
“Dat horen we meer, maar is klinkklare onzin. Daar hebben allemaal mensen onderzoek naar gedaan en blijkt niet te kloppen. In ons geval levert de turbine 67 keer meer energie op dan dat hij kost. Die hele discussie over ‘hernieuwbare energie’ is tot op de dag van vandaag vaak nog verwrongen - er zijn veel vooroordelen die een feitelijke basis missen. “Er zijn wel meer van dat soort fabeltjes in deze sector. Dat er veel te veel subsidie zou gaan naar windenergie, bijvoorbeeld. Kijk eens hoeveel subsidie er naar de ontwikkeling van kernenergie is gegaan of hoeveel subsidie fossiele opwekking nog steeds ontvangt.”

Er bestaan veel vooroordelen over windenergie.

Al in 2008 investeerde Truffle Capital, een internationale durfinvesteerder in 2-B Energy. Waarom duurt het zo lang voordat de eerste ‘2B6 turbine’ daadwerkelijk energie opwekt?
“Dat heeft meerdere redenen. Vlak na die investering werden we geconfronteerd met de economische crisis – dat hielp de zaak niet echt. Het vertraagde het ontwikkelproces enorm. Daarnaast is bouwen van een compleet nieuwe turbine een tijdrovend en nauwgezet proces. Alles moet perfect kloppen en gecertificeerd worden.  Een windturbine moet op alle weersomstandigheden zijn voorbereid, ook op situaties die misschien eens in de vijftig jaar voorkomen. Dat kost tijd. Bovendien hebben sommige onderdelen een levertijd van een maand of negen, dus dan is het niet moeilijk om te bedenken dat het een lange periode vergt om een complete windturbine te bouwen. Het hele proces heeft in totaal zo’n vijf jaar geduurd. Vanaf alle tekeningen en berekeningen tot de lancering aankomende zomer in de Eemshaven.”

Een windturbine moet op alle weersomstandigheden zijn voorbereid, ook op situaties die misschien eens in de vijftig jaar voorkomen. Dat kost tijd.

Met een project als de 2B6 zijn hoge kosten gemoeid. Hoe hou je je broek op in de periode dat je nog geen geld verdient?
“In het begin hebben we als founders de boel voorgefinancierd, maar daar hou je het niet heel lang mee uit. Dus je moet op zoek naar betrouwbare investeerders die geloven in het project. Truffle Capital zag direct de potentie van onze technologie. Later kwamen daar Oost NL en oliemaatschappij Shell bij. Die drie samen zorgen ervoor dat we de stappen kunnen maken die we willen en moeten maken.”

Oost NL is echt een ‘actieve investeerder’

Waarom hebben jullie voor financiering aangeklopt bij Oost NL?
“We hadden ABN Amro ingehuurd om ons advies te geven over potentiële nieuwe investeerders. Via hen kwamen we terecht bij Oost NL. Dan ga je een traject in waarbij je bedrijf wordt gecontroleerd en langs de meetlat wordt gelegd. Dat kan even duren, maar uiteindelijk werken we nu met volle tevredenheid samen. Oost NL is echt een  ‘actieve investeerder’. Soms ben je als bedrijf op zoek naar mensen met specifieke eisen. Oost NL komt dan steevast met wat namen – dat zegt wat over hun netwerk. Ook kunnen ze ons helpen bij het zoeken van nieuwe investeerders: zij kennen de overheid, betrouwbare investeerders en zijn zeer actief in regio. Dat is nodig, want we zijn er nog lang niet.”