Oost NL

Zeven Winnaars Gelderse Fabriek van de Toekomst

Van digitaal assembleren en papierloos produceren tot een robot gestuurde productiehal en een fabriek die zelf energie opwekt. Zeven Gelderse bedrijven gaan de uitdaging aan om hun nieuwe fabriek slimmer en schoner te maken. Zij krijgen hiervoor een bijdrage van €200.000 van de provincie Gelderland. Oost NL voerde dit project uit samen met Provincie Gelderland en BOOST - hét Smart Industry netwerk van Oost-Nederland.

Foto fabriek van de toekomst

​Meer dan 30 bedrijven met nieuwbouw- of uitbreidingsplannen hebben ingeschreven op een tenderregeling van provincie Gelderland om hun bedrijf slimmer en schoner in te richten en hun ervaringen te delen met andere ondernemers. De zeven winnaars zijn:

  • Claymount (Dinxperlo): smart assemblage

Met dit project zet Claymount Technologies een digitale productielijn op met als doel: zero-defects, volledige traceerbaarheid, ISO-certificatie en papierloos produceren.

  • Bosch (Kootwijkerbroek): duurzame betonfabriek

Bosch Holding bouwt een nieuwe duurzame fabriek, die elektriciteit terug levert en de productie verdubbelt door vergaande automatisering en robotisering.

  • Doeko (Weurt): robot gestuurde productie

Doeko BV ontwikkelt een robot gestuurde productiehal voor laag volume precisie-onderdelen. Tansport wordt volledig geautomatiseerd en verpakking worden hergebruikt.

  • Reesink (Hengelo): smart & clean production

In dit project zorgen digitalisering en big data voor een optimalisatie van het productie-proces. De CO2 footprint wordt verlaagd door o.a. duurzame materialen te gebruiken.

  • Spierings (Nijmegen): Spierings Tissue Processing

Spierings bouwt een fabriek met een clean room waar van donorweefsels botproducten worden gemaakt. De fabriek gaat volledig op zelfopgewekte energie draaien.

  • Ulamo Coating (Ulft): Future of Coating

Ulamo Coating maakt een online offerte-systeem voor het coaten van producten. Een klant kan een 3D tekening inladen waarna de productie geautomatiseerd plaatsvindt.

  • Van Raam (Aalten): duurzame demonstratiefabriek

Van Raam bouwt een slimme en schone fabriek die zelf in zijn energie voorziet. Door robotisering worden productiefouten voorkomen en de voorraden op peil gehouden.

De winnaars worden 14 januari gehuldigd in het Huis der Provincie in Arnhem.

Industrie zonder schoorsteen

Met de tenderregeling investeert provincie Gelderland in moderne industrielocaties waar de nieuwste technologie wordt toegepast, materialen worden hergebruikt en de vakmensen van morgen worden opgeleid. Gedeputeerde Michiel Scheffer: 'We hebben in Gelderland 8000 maakbedrijven die zorgen voor 100.000 banen. We willen deze bedrijven helpen de stap naar de industrie 4.0 maken: een slimme en schone industrie waarin afval de nieuwe grondstof is. De schoorsteen er af, 3D printers en robots er in!'