Header fallback 1

Wond(er)pleister heelt wonden

De pleister van Plasmacure moet langdurige, niet-helende wonden dichten en daarmee behandelkosten terugdringen en de mobiliteit van de patiënt bevorderen. De eerste testen met de pleister zijn positief; bij meer dan de helft van de patiënten is zichtbaar resultaat. Eind 2019 is de pleister beschikbaar voor wondzorgcentra en ziekenhuizen. Oost NL als beheerder van Topfonds Gelderland en NextGen Ventures investeren in deze uitvinding.

plasmacure

Het bedrijf, dat met zijn afdeling voor onderzoek en ontwikkeling op de High Tech Campus in Eindhoven zit, vestigt zich voor het klinische onderzoek en de verkoop dit jaar nog in Nijmegen. Oost NL - die inzet op doelgerichte, toegankelijke en betaalbare zorg - investeert samen met NextGen Ventures in Plasmacure.

Bas Zeper, CEO en oprichter van Plasmacure: ‘de series A financiering door Oost NL en NextGen Ventures stelt ons in staat om de pleister op de markt te brengen. Een medische uitvinding doen is mooi, maar als het niet op de markt komt, kun je er geen patiënten mee helpen, en daar gaat het ons om: wij willen deze mensen een betere kwaliteit van leven geven.’

2 miljard
Een half miljoen Nederlanders heeft chronische wonden. Bij 200.000 daarvan is de wond langer dan twaalf weken open. Deze patiënten hebben een verhoogd risico op infecties en, in het geval van wonden op de voeten, op amputaties. Nu al beslaat de behandeling van moeilijk helende wonden 2 miljard euro van het Nederlandse zorgbudget. Door vergrijzing en door toename van het aantal diabetespatiënten neemt het aantal chronische wonden jaarlijks met 6 procent toe.

Techniek
De 'pleister' is een 'atmosferische koud-plasma-pad'. Koud plasma ontstaat door energie toe te voegen aan de lucht. Het plasma doodt bacteriën, stimuleert celgroei en bevordert doorbloeding - drie dingen die een wond helpen genezen. De pad dagelijks een minuut op de wond leggen, stimuleert de genezing. Het idee om de koud-plasma-technologie toe te passen voor wondgenezing, komt voort uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven. De pulser, waarmee het plasma gegenereerd wordt, is een gezamenlijke ontwikkeling van Plasmacure en Relitech BV (Nijkerk). KeyTec BV (Sittard) neemt de productie van de pads voor haar rekening.

Investeren
Reden voor fondsmanager Oost NL om vanuit Innovatie- en Energiefonds Gelderland te investeren in Plasmacure is dat de techniek de gezondheidszorg betaalbaarder maakt. Pieter Rhemrev, manager business unit Capital bij Oost NL over de investering: ‘de oplossing van Plasmacure is handzaam, vraagt weinig tijd en is pijnloos. Het bevordert de kwaliteit van leven. Met deze investering dragen we bij aan doelgerichte zorg en zorgen we dat een innovatief bedrijf in Gelderland zich kan ontwikkelen.’  

Zorgverzekeraars
Oost NL investeert samen met NextGen Ventures en een groep informal investors voornamelijk uit Oost Nederland die zich hebben verenigd in Credenti BV. NextGen Ventures is een fonds waarin onder andere Menzis en Friesland Zorgverzekeraar investeren.