Oost NL

Werkend aan een structurele oplossing voor het mondkapjestekort in Nederland

​Mondkapjes lijken een belangrijk onderdeel te worden om jezelf en je omgeving te beschermen, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. CATO Composites BV uit Rheden is een van de Oost-Nederlandse bedrijven die druk bezig is met het mogelijk maken van de productie van mondkapjes in Nederland. Het bedrijf heeft de machine in huis om door middel van thermovorming zogeheten mondmaskers te produceren. 

cato2

De core business van CATO Composites is de ontwikkeling en productie van producten uit thermoplastische composieten, samengestelde materialen. Daarmee kun je bijvoorbeeld lichtgewicht skihelmen en structurele delen voor de luchtvaartindustrie middels thermoforming maken. Deze technologie is ook zeer geschikt voor het maken van producten zoals mondkapjes, of beter gezegd mondmaskers  "Eén van de bestaande productielijnen kan volautomatisch mondmaskers persen", vertelt Joost van Lindert, directeur van het bedrijf. "We hebben een beetje geluk dat het product precies op de machine past en hebben de potentie om met deze machine 250.000 mondkapjes per week te produceren." Het eerste model mondmasker dat hij laat zien lijkt in alles op de mondkapjes die o.a. in de zorg worden gebruikt.

Dit model is door het "Cato craft" development team in korte tijd ontwikkeld. Maar om tot een mondkapje te komen dat ook voldoet aan de eisen voor de zogeheten FFP2-standaard is CATO Composites opzoek naar de juiste materiaalcombinatie, specifiek voor haar proces; "We hebben van verschillende Nederlandse en Europese bedrijven materialen gekregen en zijn deze nu aan het testen." Voor het kapje is het van belang dat het stevig is, lucht doorlaat om te kunnen ademen en tegelijkertijd voldoende filtert.

Structurele oplossing

Naast de behoefte vanuit het Landelijk Coördinatiecentrum Hulpmiddelen (LCH) ontstaat door de nieuwe regelgeving van het kabinet nu ook een grote publieke behoefte aan mondkapjes. Van Lindert is positief: "We werken aan een oplossing waarmee we de productie als Nederland structureel ook meer in eigen hand zouden krijgen. Mede vanwege de nieuwe voorschriften voor gebruik van mondkapjes in o.a. het openbaar vervoer zal de vraag naar mondkapjes voorlopig blijven aanhouden. We luisteren goed naar gebruikers uit o.a. de zorg en passen daarop bijvoorbeeld het draagcomfort aan. Het is mooi om te zien dat ons team, naast alle andere projecten, hard blijft werken om de productie zo snel mogelijk op te kunnen starten."

CATO Composites is een van de partners binnen een Nederlands consortium, met onder meer Baat Medical, dat werkt aan de productie van mondkapjes, Oost NL heeft daarbij een coördinerende rol vervuld: Door het leggen van verbindingen met bedrijven die mondkapjes kunnen testen en die potentieel filtermateriaal kunnen leveren – maar ook door CATO en andere bedrijven uit de regio in contact te brengen met het LCH en het Productieteam NL. "Oost NL heeft geholpen met het leggen van contacten en blijft doorzetten", vertelt Van Lindert.

Advanced Materials

Oost-Nederland heeft van oudsher een sterk ecosysteem als het gaat om materialen. Er is een cluster van bedrijven, zoals Cato en Baat, dat zich bezig houdt met Avanced Materials, innovatieve materialen die zeer zeker ook kunnen worden toegepast bij de productie van beschermende hulpmiddelen.