Header fallback 1

Voedselveiligheid: Blockchain in de boerderij dankzij Blockstart

Pluimveebedrijf Nijkamp uit Raalte heeft in de Week van de Ondernemer de eerste ‘voucher’ van het INTERREG-programma Blockstart officieel ontvangst mogen nemen. Deze werd digitaal uitgereikt door de Overijsselse gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (Landbouw & Natuur). Met hulp van Blockstart onderzoekt Nijkamp of blockschaintechnologie een oplossing kan zijn voor betrouwbare data in de pluimveeketen. Blockstart, dat mkb-bedrijven helpt bij digitaliseringsuitdagingen met trainingen wordt deels door de provincie Overijssel gefinancierd. Oost NL voert het programma in Oost-Nederland uit.

Blockstart

Nijkamp is een familiebedrijf dat zowel vleeskippen als koeien houdt. Eigenaar Robert Nijkamp heeft een bijzondere interesse in data. Over vleeskippen wordt veel informatie verzameld, bijvoorbeeld over het voer, de herkomst en de gezondheid van het pluimvee. Op die informatie moet de gehele keten tot aan de consument kunnen vertrouwen. Robert Nijkamp: “Met het de hulp van het Blockstartprogramma kan ik door studenten van de Hogeschool Rotterdam onderzoek laten uitvoeren hoe we dat het best kunnen doen. We zijn nu aan het kijken welk deel van de data die we vastleggen geschikt zou zijn voor blockchaintechnologie.” De garantie dat data over vleesproducten klopt vergroot de voedselveiligheid.

Tekst gaat door onder de video.

Innovatie in de landbouw

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher is een groot voorstander van innovaties in de landbouw die leiden tot duurzame verdienmodellen voor boeren en kwalitatief betere producten. De provincie zet zich hier op allerlei manieren voor in.  “Robert Nijkamp is wat dat betreft echt een voorloper”, aldus Ten Bolscher. “Ik vind het daarom een eer om hem als de eerste Blockstart voucher uit te reiken.”

Voor kleinere bedrijven is het vaak een lastige stap om met nieuwe technologieën zoals blockchain aan de slag te gaan. Het Blockstart-project is ontworpen om de drempel voor deze bedrijven te verlagen. Zo kunnen relatief kleine bedrijven zoals Nijkamp toch grote stappen zetten.

Blockstart

Theo Föllings, manager Business Development bij Oost NL, legt uit waarom investeren in innovatie van belang is: "Blockstart helpt ondernemers om met nieuwe digitaliseringstechnieken aan de slag te gaan. Het biedt de ruimte om op onderzoek uit te gaan of Blockchain daarbij een passende techniek is. Door met nieuwe technieken te werken blijven we in Nederland vooroplopen en zijn we internationaal concurrerend.”

Het Europese project Blockstart helpt mkb-bedrijven hun concurrentiepositie te versterken door het gebruik van blockchain-technologie. Het INTERREG-project biedt gratis een trainingsprogramma ter waarde van maximaal 7,500 euro aan – Nijkamp is het eerste Oost-Nederlandse bedrijf dat daarvan gebruik heeft gemaakt. In het hele programma zijn 60 van deze trainingen beschikbaar. Het programma richt zich op bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg, logistiek en agrofood.

Blockstart is een project binnen het INTERREG-programma Noordwest-Europa. INTERREG -programma Noordwest-Europa valt onder het Europese Cohesiebeleid en wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De provincies Gelderland en Overijssel zijn medefinancier van het project. Blockstart heeft een looptijd van 3,5 jaar en heeft een totaal budget van vijf miljoen euro tot zijn beschikking. Een compleet overzicht van alle (Europese) partners is te vinden op de website van INTERREG North-West Europe.