Oost NL

Toenemende vraag naar AR/VR zorgt voor groei bij Twentse techbedrijven

Zeven jaar geleden begon startup Total Reality in de binnenstad van Enschede om recent te verhuizen naar Kennispark Twente. Door samen te werken met andere bedrijven, te investeren in kennisontwikkeling en innovatie heeft het bedrijf zich steeds verder ontwikkeld tot technologiebedrijf.

Total reality

Verbinden

Moederbedrijf Twinsense richt zich op content marketing met videomarketing als specialiteit. Dochter bedrijf Total Reality focust voornamelijk op Augmented en Virtual Reality apps voor de industrie. Oprichters Maurice Kruse (CEO) en Albert Hoekstra (CTO) kwamen via Oost NL in contact met verschillende techondernemers.

De verbindingen met de maakindustrie leidde in 2018 tot de oprichting van een bedrijfscluster dat zich richt op AR/VR: stichting Industrial Reality Hub. Binnen dit cluster delen de 15 deelnemers kennis en netwerk, en testen nieuwe AR/VR toepassingen. Jaarlijks organiseren de hub-partners virtuele en fysieke evenementen om de toepassingsmogelijkheden van AR/VR te demonstreren.

Mooi voorbeeld van de dienstverlening is het Industrial Life Cycle platform dat Total Reality aan het ontwikkelen is. Met dit platform kunnen bedrijven zelfstandig augmented reality (AR) instructies maken. Deze instructies worden gevisualiseerd rondom machines.

Een nieuwe richting

Door te investeren in samenwerking en deelname aan meerdere regionale en landelijke innovatieprojecten, kon Total Reality doorgroeien tot AR/VR-specialist in de maakindustrie. Recent kwam de bedrijvengroep te krap in zijn jasje te zitten. De ondernemers besloten daarom te verhuizen naar Kennispark Twente, direct gelegen naast het campusterrein van Universiteit Twente.

Bijdrage aan maatschappij en het technologische ecosysteem

Maurice Kruse: “We merken dat de maatschappij steeds verder digitaliseert. Mensen doen mede ingegeven door corona of te kort aan technisch personeel, steeds meer op afstand. Dit gaat sneller en het bespaart tijd, geld en uitstoot van schadelijke stoffen. Waar we goed in zijn is het snel en flexibel oplossen van de vragen van klanten. We zijn gegroeid in 5 jaar van 7 naar 17 medewerkers. We zijn ook in omzet verdubbeld in paar jaar tijd en opgenomen als Snelle Groeier.”

“Door te verhuizen naar Kennispark krijgen we niet alleen meer ruimte en uitbreidingsmogelijkheden, maar zitten we ook op een plek waar we ons inmiddels goed thuis voelen: op een technologiecampus tussen andere techbedrijven. We zien onszelf als onderdeel van een groter technologie-ecosysteem en worden een aantrekkelijke werkgever voor technisch talent van HBO en Universiteit. Met de Industrial Reality Hub wisselen we kennis uit en zorgen we voor samen voor unieke kansen voor nieuw talent,” zegt Kruse, een van de trekkers van de Industrial Reality Hub.

"Met de Industrial Reality Hub wisselen we kennis uit en zorgen we voor samen voor unieke kansen voor nieuw talent"

Maurice Kruse - CEO Twinsense

AR/VR in Oost-Nederland

De regio Twente heeft met verschillende high tech-bedrijven zoals X-Sens, OV Software en de XR Labs van de Universiteit Twente en Saxion een rijk verleden in kennis en toepassing van AR/VR. De rol van Oost NL hierbij was het samenbrengen van de partijen, het inbedden hiervan in het high tech ecosysteem en het openen van deuren, zoals bij de provincie Overijssel en bij investeerders. Dit jaar sloot TNO zich aan als deelnemer bij het Twentse cluster. Kruse: “De IR Hub wil zich nu verder ontwikkelen door meer bedrijven aan te trekken en meer projecten op te zetten. Nieuwe deelnemers mogen ook concurrenten zijn, maar één belangrijke regel is dat we geen werknemers bij elkaar wegtrekken.”

ILC Platform