Oost NL

TBCertain - dat snellere diagnose voor tuberculose mogelijk maakt - vestigt zich in Nijmegen

TBCertain ontwikkelt synthetische moleculen die tuberculose in een vroeg stadium kunnen vaststellen. Wereldwijd overlijden er nog meer dan een miljoen mensen aan de infectieziekte.  Het bedrijf kiest er voor om de productie van de moleculen plaats te laten vinden op het Mercator Science Park in Nijmegen.

NTC

TBCertain (een startup ontstaan vanuit Rijksuniversiteit Groningen) heeft synthetisch specifieke antigenen van Mycobacteria tuberculosis (MtB) ontwikkeld. Deze synthetische moleculen worden gebruikt voor diagnostische tests op patiënten die vermoedelijke zijn geïnfecteerd met tuberculose. Tuberculose is wereldwijd 1 van de dodelijkste infectieziekten. Tests met deze synthetische moleculen zouden als eerste actieve tuberculose kunnen aantonen, waarna patiënten gericht behandeld kunnen worden waardoor ze geen besmettingsgevaar voor anderen meer vormen.

Nijmegen een geschikte locatie

TBCertain voert de research en ontwikkeling uit op hun locatie op locatie in Leusden. Inmiddels is TBCertain in een nieuwe fase beland en gaat nu de synthetische moleculen op grotere schaal produceren. TBCertain heeft daarvoor Nijmegen als productielocatie gekozen, vanwege goede banden met de Radbouduniversiteit en de beschikbaarheid van gekwalificeerde chemici. Nijmegen en omgeving is een prettige locatie voor mensen om te wonen en werken, waardoor het gemakkelijk is om werknemers te vinden.

Het grootste aantal patiënten met tuberculose bevindt zich in China en India. TBCertain heeft een business-to-businessmodel opgezet, waarbij partners de synthetische moleculen kopen en verwerken in diagnostische testen die zij leveren aan bijvoorbeeld ziekenhuizen in China en India. Oost NL hielp  TBCertain met het vinden van een locatie in Nijmegen in samenwerking met Mercator Science Park en Novio Tech Campus. TBCertain is 15 oktober gestart op hun nieuwe productielocatie bij Mercator Science Park.