Oost NL

Succesvolle Twentse groeier 3T in handen van Nederlandse Kendrion

Oost NL verkoopt haar belang in 3T en kan de vrijgekomen middelen opnieuw inzetten in andere innovatieve bedrijven in Oost-Nederland

Apeldoorn – Oost NL verkoopt haar aandelen in het Enschedese 3T aan Kendrion. Kendrion, met haar hoofdkantoor in Amsterdam, is een toonaangevende ontwikkelaar, producent en leverancier van hoogwaardige elektromagnetische systemen en componenten voor industriële en automotive toepassingen. Kendrion neemt 100% van de aandelen van 3T over. Met Kendrion heeft 3T de juiste partner gevonden om haar bestaande activiteiten verder te ontwikkelen en uit te breiden. Oost NL was investeerder en aandeelhouder van 3T sinds 2014. Met het geld dat met de verkoop terugvloeit in het fonds, kan Oost NL opnieuw investeren in innovatieve bedrijven om de regionale economie in Oost-Nederland duurzaam laten groeien.

kendrion en 3t

Het Enschedese 3T is een toonaangevende ontwikkelaar en toeleverancier van klantspecifieke elektronica en embedded systemen en levert voornamelijk aan multinationale high tech ondernemingen. 3T heeft vestigingen in Enschede en Eindhoven en ook na de overname blijft 3T daar gevestigd. De technische universiteiten en hogescholen zijn een vruchtbare voedingsbodem voor Kendrion om het getalenteerde team van software- en elektronicaontwikkelaars verder uit te bouwen. Het bestaande management van 3T zal aanblijven.

Joep van Beurden, CEO van Kendrion: "We zijn enthousiast over de voordelen die de combinatie met 3T biedt voor Kendrion en ons plan voor autonome groei. Ten eerste vormen de activiteiten van 3T een sterke aanvulling op onze Business Group Industrial Actuators and Controls. Ten tweede zal onze Automotive Group door de bundeling van krachten profiteren van 3T's meer dan 30 jaar ervaring in geavanceerde software- en elektronica-ontwikkeling, waardoor de ontwikkeling van belangrijke  projecten, zoals geluidsactuatoren, slimme schokdemperactuatoren en sensorreinigingssystemen, nog betrouwbaarder worden. En tot slot voegen we met de overname twee locaties toe aan onze Groep met directe toegang tot toonaangevend technisch talent om ons te helpen onze technische capaciteiten die nodig zijn voor de ontwikkeling van geavanceerde en slimme actuatoren te blijven uitbreiden. We zijn zeer onder de indruk van het sterke 3T team en de relaties die zij hebben opgebouwd met hun klanten, en we zijn blij hen te mogen verwelkomen in onze Groep."

Richard Mijnheer, CEO van 3T: "Met Kendrion hebben we de juiste partner gevonden om onze bestaande activiteiten verder te ontwikkelen en uit te breiden. Wij geloven dat de combinatie van 3T en Kendrion succesvolle groeimogelijkheden biedt buiten onze huidige markten. Het management van 3T kijkt uit naar het werken onder ons eigen sterke merk als onderdeel van de Business Group IAC en de bredere Kendrion Group. Wij waarderen de financiële steun en betrokkenheid van Oost NL in de afgelopen jaren bij het versterken van de organisatie en Raad van Commissarissen."

Chimwemwe de Gaay Fortman, Manager Capital van Oost NL: "We zijn trots dat we als aandeelhouder de afgelopen jaren hebben mogen bijdragen aan de groei die 3T doormaakte. Hierdoor heeft 3T kunnen werken aan slimme producten die bijdragen aan een schone, veilige, gezonde en duurzame samenleving en is hoogwaardige werkgelegenheid in Oost-Nederland gerealiseerd. 3T blijft gevestigd in Twente om optimaal te kunnen profiteren van het talent van Universiteit Twente en Saxion. Door de verwachte synergie en indrukwekkende marktkansen zal 3T haar groeipad samen met Kendrion succesvol kunnen voortzetten. Onze taak als investeerder en groeiversneller zit erop. Voor Oost NL past de verkoop in het rijtje van succesvolle exits. Naast het feit dat Kendrion de regio versterkt, kunnen we met het geld dat terugvloeit opnieuw investeren in innovatieve bedrijven. Een mooi voorbeeld van hoe we met revolverende fondsen maatschappelijke en economische impact kunnen realiseren in onze regio.”

3T in Oost-Nederland
De geschiedenis van 3T gaat al bijna 40 jaar terug als spin-off van de Universiteit Twente. In 2014 investeerde Oost NL in Twente Technology Solutions BV, de holding van 3T BV, om de high tech onderneming, en de daaraan verbonden hoogwaardige werkgelegenheid te behouden voor Twente. Nu, zeven jaar later, is het bedrijf gegroeid naar 80 fte, waarvan de meeste in Enschede (en veelal opgeleid aan de Universiteit Twente). 3T won in 2019 een FD Gazellen Award. In 2020 eindigde het bedrijf in de top drie van snelst groeiende middelgrote bedrijven in de regio Oost en wordt een Bronzen FD Gazellen award toegekend. In Enschede en Eindhoven beschikt het bedrijf over goede faciliteiten, zoals een ‘state of the art’ laboratorium. Vanuit deze vestigingen helpen ze ook high tech startup-initiatieven voort.

Profiel van Kendrion N.V.
Kendrion ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige elektromagnetische systemen en componenten voor industriële en automotive toepassingen. Al meer dan een eeuw ontwikkelen wij precisieonderdelen voor 's werelds grootste innovators in personenauto's, bedrijfsvoertuigen en industriële toepassingen. Als toonaangevend technologisch pionier ontwikkelt, ontwerpt en produceert Kendrion complexe componenten en op maat gemaakte systemen, alsmede lokale oplossingen op aanvraag. Kendrion zet zich in voor de technische uitdagingen van morgen. De manier van inkopen, produceren en zaken doen is verankerd in hun innovatiecultuur. Kendrion heeft zijn wortels in Duitsland, met haar hoofdkantoor in Nederland en is genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. De expertise van Kendrion strekt zich uit van Europa tot Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Gecreëerd met passie en ontwikkeld met precisie.

Profiel van 3T
3T heeft een nichepositie als high tech ontwikkelaar, producent en leverancier en levert designservices, lifecycle consultants diensten en kleinserie producten voor klantspecifieke elektronica en embedded systemen. Met vestigingen in Enschede en Eindhoven, heeft 3T ongeveer 80 FTE in dienst en realiseert jaarlijks een winstgevende omzet van ongeveer EUR 12 miljoen. 3T werkt voor bekende, internationaal opererende bedrijven in Nederland, Duitsland en België die vaak tot de besten in hun marktsegmenten behoren: High tech machines, Meet- en testinstrumenten, Lucht- en Ruimtevaart, Defensie & Veiligheid, Communicatiesystemen, Medische producten, en High-end Consumentenproducten.