Header fallback 1

Succesvolle samenwerking mkb en Saxion in IoT-lab

De markt van vijverproducten zoals pompen en filters raakt verzadigd en er is weinig vernieuwing in de markt. Marktleider in de Benelux Velda uit Enschede onderzocht daarom samen met Saxion de mogelijkheden van Internet of Things (IoT), om meer inzicht te krijgen in haar klanten en nieuwe producten en diensten aan te bieden. De samenwerking in het IoT-lab was succesvol en leidde onder andere tot een IoT-applicatie om de waterkwaliteit te meten.

Velda

Resultaten

Op basis van een gestandaardiseerde aanpak heeft Velda in samenwerking met Saxion succesvol de eerste stappen gezet naar een IoT applicatie, waarbij goed gekeken is naar de marktkansen, de aanpak en impact. Technologie, dat vaak op de voorgrond staat in veel ontwikkeltrajecten, is ondergeschikt gemaakt voor een ‘user centric’ approach.

Concreet resulteerde de aanpak in:

•   bevestiging dat er vraag is naar de waterkwaliteit-meter op basis van ruim 400 respondenten;
•   contactgegevens van vijverbezitters voor verdiepende interviews;
•   inzicht dat mockups in een vroeg stadium gewenst zijn ter ondersteuning van interviews met gebruikers, omdat het prototype nog niet klaar is;
•   visie waar het voor Velda naartoe kan gaan met IoT;
•   eerste prototype waterkwaliteit meter (pH, troebelheid, temperatuur, opgelost chemicaliën)  + app;.
•   betrokkenheid van meerdere disciplines binnen Velda;
•   inzet van onderzoekers en studenten.

De aanpak - IoT verkenningsworkshop

Via vragen is achterhaald wat IoT het bedrijf kan brengen door het wat en waarom te bespreken. De hoe is bewust minder benadrukt om te voorkomen dat goede ideeën worden verstoord door discussies over haalbaarheid en type sensoren.

Aan de hand van storyboards zijn een 8-tal IoT toepassingen voor Velda gevisualiseerd. Voorbeelden van storyboards zijn een apparaat die de gezondheid van vissen monitort en weergeeft op een app (“Fishbit”) en een dienst die op afstand een diagnose stelt op basis van gemeten waterwaarden in de vijver (“Vijverdoctor”).

Uiteindelijk is gekozen om een IoT waterkwaliteit-meter uit te gaan werken, omdat de waterkwaliteit in veel scenario’s terugkwam. Bovendien is het weten van de waterkwaliteit voorwaardelijk om over te gaan tot actie: bijvoorbeeld een pomp of Uv-filter aan/uitzetten, of gericht een product zoals pH+ aan te bevelen. De waterkwaliteit-meter biedt daarmee veel mogelijkheden tot vervolgproducten en diensten.

De aanpak - IoT planning sessie

In deze sessie is het gekozen scenario, de waterkwaliteit-meter, als uitgangspunt genomen. Deelnemers kijken elk vanuit hun eigen specialisme naar wat er moet gebeuren om het scenario te realiseren. Door uit te leggen waarom een activiteit nodig is en welke afhankelijkheden er zijn, is een tijdspad gemaakt.

Er zijn 3 deliverables aangewezen in deze case, namelijk:

•           marktonderzoek
•           prototype waterkwaliteit-meter
•           dataverzameling en eerste analyse

In de periodieke vervolgmeetings, kwamen de aspecten product, techniek en waarde expliciet terug en werden betrokkenen geïnformeerd.

De Saxion methodologie voor IoT

Saxion ontwikkelt een praktische methode om Internet of Things toepassingen te ontdekken en realiseren, ondersteunt door een IoT lab. Dit doen de lectoraten Ambient Intelligence, Business Modellen en Industrial Design samen met bedrijven in het RAAK-project Ontwerpen voor het Internet of Things. Oost NL is partner van dit project.

Hoe de methode er precies uitziet, zie je in de bijlagen. Kern van de methode is dat er steeds 3 aspecten aan bod komen: Product, Techniek, en Waarde, elk vertegenwoordigd door een projectteamlid.

Wat heeft de methode generiek opgeleverd?

•         inzicht in veelvoorkomende obstakels tijdens de ontwikkeling;
•         inzicht in afhankelijkheden tussen de verschillende werkzaamheden;
•         meer draagvlak, betrokkenheid en begrip;

•         een gestructureerde aanpak in de vorm van workshops.

Zelf aan de slag met IoT?

Interesse om een IoT verkenningsworkshop te doen in ons IoT-lab?  Neem contact op met Ivo Vrooijink (i [dot] b [dot] e [dot] vrooijink [at] saxion [dot] nl)

Oost NL is partner van het RAAK-project Ontwerpen voor het Internet of Things voor mkb. 

Foto: Velda

Bijlage