Header fallback 1

Startsein voor bouw warmtekrachtinstallatie in Duiven

Sparkling Biomass B.V. start binnenkort met de bouw van een warmtekrachtinstallatie in Duiven. Deze installatie levert elektriciteit en warmte op van houtresten uit de gemeente Duiven en omgeving. Voor de financiering hiervan werken BNG Bank, Oost NL, het Nationaal Groenfonds en installatiebouwer HoSt samen. De afgelopen weken zijn alle benodigde contracten getekend en per 1 oktober is gestart met de voorbereidingen voor de bouw van de installatie. Naar verwachting zal de warmtekrachtinstallatie begin 2020 de eerste elektriciteit en warmte leveren.
sparkling

Op het bedrijventerrein Innofase in Duiven komen ondernemingen samen die actief zijn op het gebied van energie- en milieutechnologie. Sparkling Biomass B.V. is een van die bedrijven. Zij starten binnenkort met de bouw van een 15 MWth biomassa gestookte warmtekrachtinstallatie. Deze installatie wordt gestookt op houtresten uit de gemeente Duiven en omgeving. De installatie kan uiteindelijk jaarlijks 12.500 MWh elektriciteit en 87.600 MWh warmte produceren. Dit komt overeen met het elektriciteits- en aardgasverbruik van bijna 4.000 respectievelijk 7.000 huishoudens. De aansluitingen om op termijn het stadswarmtenet van Arnhem, Duiven en Westervoort aan te laten haken zijn ook al voorbereid.

Samen financieren

De grote uitdaging was om financiering te vinden voor deze complexe installatie, die voor een deel gebruik gaat maken van nieuwe technologie. Uiteindelijk vond Sparkling Biomass BV financiering in de combinatie van een aantal partijen: BNG Bank, het Innovatie- en Energiefonds Gelderland - beheerd door Oost NL -, het Nationaal Groenfonds en HoSt. Mede dankzij het meefinancieren door de voormalig locatie eigenaar Gebr. Hermsen B.V. kwam het plaatje rond.

Peter Jansen, directeur van Sparkling Biomass B.V.: "We zijn op zoek gegaan naar partijen die financiering van duurzame projecten hoog op de agenda hebben staan. Veel financiële instellingen hadden belangstelling voor onze businesscase, maar deskundigheid, betrokkenheid en denken in oplossingen hebben voor ons de doorslag gegeven in onze keuze voor het financieringsconsortium." Voor het ontwikkelen van het project werkt Sparkling Biomass BV ook samen met gerenommeerde partijen voor levering van de biomassa en voor afname van de warmte om producten te laten drogen.

Investeren in warmte

Als fondsmanager van Topfonds Gelderland investeert Oost NL vanuit het Innovatie en Energiefonds Gelderland in de warmtekrachtinstallatie. Pieter Rhemrev, business unit manager Capital bij Oost NL over de investering: "De verwerking van lokale afvalstromen van hout en groen tot opwek van warmte en elektriciteit in samenwerking met regionale partners die deze warmte zinvol inzetten in hun productieproces, is een mooi voorbeeld van de realisatie van duurzaamheidsdoelstellingen. Sparkling Biomass past uitstekend binnen de topsector Energie en sluit aan bij de realisatie van de Gelderse ambities op het gebied van energietransitie."

De investering past in de ambitie van BNG Bank. Judith de Bleyser, manager Structured Finance bij BNG Bank: "In de financiering van duurzame initiatieven neemt energie een belangrijke plaats in bij ons. Sparkling Biomass draagt in grote mate bij aan de energietransitie en de duurzaamheidsdoelstellingen van het Rijk en de provincie Gelderland. Het is in een bijzonder prettige samenwerking met professionele partijen tot stand gekomen, met begrip voor elkaars belangen. Wij zijn er trots op dat we dit duurzame project kunnen financieren."

Emile Peters van het Nationaal Groenfonds: "We vinden het knap wat de bevlogen ondernemers van Sparkling hebben weten te ontwikkelen; een mooi project met een grote maatschappelijke impact. De uitwerking van de financiering was niet altijd makkelijk, omdat een voorspelbare en robuuste businesscase het gezamenlijke doel was. Sparkling mag er daarom met recht trots op zijn dat het alle noodzakelijke componenten succesvol heeft kunnen samenbrengen."

Vliegende start

De afgelopen weken zijn alle benodigde contracten getekend en per 1 oktober is gestart met de voorbereidingen voor de bouw van de installatie. Naar verwachting zal de warmtekrachtinstallatie begin 2020 de eerste elektriciteit en warmte leveren.