Header fallback 1

Spaans neuro-revalidatie technologiebedrijf Eodyne breidt uit naar Nijmegen

Herstel van cognitieve en motorische functies door 'gaming'

Eodyne is gespecialiseerd in real-time interactieve systemen en technologieën voor virtual- en augmented reality (AR/VR). Met hun producten kunnen ze bijvoorbeeld een oplossing bieden voor de behandeling van beperkingen als gevolg van hersenletsel. Netherlands Foreign Invesment Agency, Oost NL, Health Valley en de Radboud Universiteit hebben Eodyne geholpen bij hun uitbreiding naar Nijmegen.

Eodyne-8.jpg

Het in 2014 in Barcelona opgerichte bedrijf Eodyne is een spin-off technologiebedrijf van het SPECS onderzoekslab, dat op onderzoek gebaseerde revalidatieoplossingen ontwikkelt. In 2022 werd Eodyne-oprichter Paul Verschure benoemd tot hoogleraar Neuroengineering aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tegelijkertijd opende hij een nieuwe entiteit van zijn bedrijf in Nijmegen, om een brug te slaan tussen de wetenschap en maatschappelijke en commerciële impact.

Het vlaggenschip van Eodyne is het Rehabilitation Gaming System (RGS), een wetenschappelijk onderbouwde en klinisch gevalideerde neuro-rehabilitatieoplossing voor patiënten met hersenletsel: "Met RGS kunnen we zowel motorische als cognitieve eigenschappen verbeteren. Met sensortechnologie en VR/AR-toepassingen kunnen patiënten met RGS de beweging van hun handen en ledematen trainen. Dit kan zowel thuis als in een kliniek, en is aan te passen aan de behoeften van de patiënt. Zo geven we mensen hun bewegingsvrijheid terug", legt Verschure uit.

Tekst gaat door onder de video.

Uitbreiding naar Nijmegen

Met de aanstelling van Verschure aan de Radboud Universiteit en de uitbreiding van Eodyne naar Nijmegen verwacht het bedrijf zich verder te ontwikkelen. Santiago Brandi, CEO van Eodyne: "We verwachten met onze uitbreiding betere toegang tot de Nederlandse markt te krijgen, en ons voor te kunnen bereiden op verdere internationalisering naar Noord-Amerika. Er zijn waardevolle partners in de buurt die ons kunnen helpen onze producten te verbeteren en uit te breiden." Eodyne werkt al samen met de Sint Maartenskliniek, een gerenommeerde kliniek in Nijmegen met een focus op revalidatie. 

Netherlands Foreign Investment Agency, Oost NL, Health Valley en de Radboud Universiteit hebben Eodyne geholpen bij hun uitbreiding. Bijvoorbeeld door hen in contact te brengen met deskundigen voor juridisch advies, te helpen bij het zoeken naar een locatie, een podium te bieden tijdens het jaarlijkse Health Valley Event, allemaal om een ‘zachte landing’ in het ecosysteem te garanderen.

Waardevolle toevoeging aan medtech-ecosysteem

Susan van Boxtel, teammanager Health bij Oost NL zegt: "Eodyne is een mooie aanvulling op het sterke medtech ecosysteem in Oost-Nederland, waar verschillende bedrijven, kennisinstellingen en innovatiecentra samenwerken aan innovatieve oplossingen voor uitdagingen in de gezondheidszorg. We zijn trots om het bedrijf in onze regio te verwelkomen."

"De hulp van Oost NL, de NFIA en Health Valley is voor ons zeer waardevol geweest. Er is veel administratief werk te verzetten bij het opzetten van een nieuwe entiteit in een nieuw land. We zijn blij dat we hier terecht zijn gekomen en kijken uit naar verdere samenwerking in het Nederlandse medtech-ecosysteem", aldus Brandi. Eodyne zal in Nederland ook gaan  opereren onder de naam van hun Nederlandse entiteit, Sapiens5 Digital Health.