Header fallback 1

‘Smartwatch voor paarden’ wil in buitenland doorbreken

​Het Nijmeegse Equestic maakt een soort smartwatch voor paarden. Daarmee kunnen ruiters in detail hun trainingen analyseren en de gezondheid van het paard in de gaten houden. Als fondsmanager van Topfonds Gelderland investeert Oost NL in Equestic om verdere groei mogelijk te maken. ​

EQ - white horse

​Equestic SaddleClip

Equestic ontwikkelde de SaddleClip, een trainingssensor die trainingen met paarden meet en analyseert. De SaddleClip geeft inzicht in de trainingen en creëert bewustzijn bij de ruiter. De analyses signaleren zware inspanningen in een vroeg stadium. De aard en de intensiteit van de training kunnen zo snel en gericht worden aangepast. Het resultaat: een paard dat lekker in zijn vel zit, geen blessures heeft, betere resultaten behaalt en langer op niveau kan presteren. De analyses van de SaddleClip zijn te delen, bijvoorbeeld met een trainer, hoefsmid of een dierenarts. De SaddleClip is eenvoudig te bevestigen aan het zadel en communiceert met de app op een smartphone.

Internationale groei en werkgelegenheid

Leon Rutten, oprichter en directeur van Equestic, wil met de investering doorgroeien: "Door de investering kunnen we mensen aannemen die nodig zijn om ons bedrijf verder te laten groeien en de SaddleClip ook internationaal te verkopen." Het bedrijf gaat zich in eerste instantie richten op 'klassieke' Europese paardensportlanden, zoals Duitsland en Groot-Brittannië.  "Op dit moment werken we nog met vijf mensen bij Equestic. We verwachten dat we dit jaar gaan uitbreiden naar acht medewerkers en doorgroeien naar veertien medewerkers in 2019," aldus Rutten.

Innovatie in de paardensport

Volgens Pieter Rhemrev, business unit manager Capital bij Oost NL, past de SaddleClip in de trend van consumer wearables: "Steeds meer van onze sportactiviteiten gaan we meten, analyseren en delen om een gezonde levensstijl na te streven. Equestic heeft in korte tijd een product op de markt gebracht dat uniek is in de paardensport en werkt op het snijvlak van High Tech, Agro en sport. Met onze investering maken we deze technologische innovatie bereikbaar voor iedereen die actief is in de paardensport, stimuleren we internationale groei en werkgelegenheid." Oost NL investeert samen met twee informal investors in Equestic.

Equestic ontving voor het innovatieve product onlangs een award voor het 'Best Equestrian Training Product of the Year' van het platform horses.nl en heeft een strategisch partnership afgesloten met de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS).