Oost NL

Slimme tools vergroten hergebruik tweedehands plastic

Van duurzame fietskratten tot een afzuigbox van gerecycled plastic. Allemaal initiatieven waar het Europese project Di-Plast een mooie bijdrage aan heeft geleverd. Ontwikkelingen die de plastic kringloop vernieuwen en accelereren. Nu na drie jaar komt er een einde aan het project Di-Plast. Het Interreg project Di-Plast had de ambitie om een kleine 100 bedrijven in Noordwest-Europa mee te laten werken aan de nieuwe plastic kringloop en ruim 100.000 ton plastic meer hergebruiken. Na drie jaar kan er geconcludeerd worden dat het project Di-Plast succesvol is. Verschillende bedrijven hebben meegedraaid in een pilot en meerdere tools zijn ontwikkeld om het gebruik van recyclaat makkelijker te maken. Daarnaast ontvingen 32 bedrijven een voucher ter ondersteuning bij het gebruik van recyclaat.

Di-Plast 2022

Vouchers
De stap naar het gebruik van recyclaat is niet voor elk bedrijf even vanzelfsprekend. Verschillende drempels zorgen ervoor dat ondernemers terughoudend zijn om die processen te integreren. Te denken aan de specificaties van recyclaat, de afstelling van de machines of de wens van de klant. Om deze obstakels weg te nemen heeft Di-Plast in totaal €130.000 beschikbaar gesteld in de vorm van vouchers.
Als bedrijf kon je kiezen uit drie soorten vouchers; Matching, Expertise en Chain. Elke voucher ondersteunde unieke aspecten van de projectideeën. Deze vouchers hielpen te werken met de digitale tools, droegen bij aan matchmaking, en gaven toegang tot expertise om de recyclaatbenutting te verbeteren of legden de basis voor concrete ketensamenwerking.

In totaal zijn er 40 aanvragen binnengekomen, waarvan er 32 zijn goedgekeurd. De verdeling van de vouchers is in bijgaande afbeelding weergegeven.

Lessons learned
Di-Plast heeft aangetoond dat gebrek aan kennis een bottleneck kan zijn bij de inzet van recyclaat. Dit verklaart de grote hoeveelheid expertisevouchers die zijn aangevraagd en toegekend in dit project.

"We hebben een consultant in de arm genomen die veel ervaring heeft met gerecycled materiaal. We hebben nu al meerdere belangrijke inzichten opgedaan."

Rogier Lansink, productontwerper Zehnder

Ook blijkt dat ondernemers met een relatief klein bedrag al de eerste voorzichtige stappen zetten op het vlak van duurzaamheid. De verstrekte vouchers varieerden in waarde van minimaal €1.000 tot maximaal €7.500. Een vijftal bedrijven hebben zelfs na de eerste voucher nog een tweede voucher aangevraagd. Het proces van aanvragen was laagdrempelig en verliep gestructureerd. Maar nog belangrijker was het effect dat de extra plannen die ontstonden vanuit de eerste aanvraag resulteerde in nieuwe plannen waarvoor een nieuwe voucher werd aangevraagd. De diversiteit van de aanvragers bevestigd dat het verduurzamen van de kunststofsector op elk niveau speelt. De deelnemers van het Di-Plast project bestaan namelijk uit start-ups, klein mkb maar ook beursgenoteerde bedrijven zijn onderdeel geweest van het project Di-Plast.

Hoe nu verder?
Het project Di-Plast loopt af, maar de uitdaging rondom het gebruik van recyclaat blijft. Binnen Oost NL zijn wij op verschillende manieren betrokken bij trajecten waarbij circulariteit en duurzaamheid in de kunststofketen centraal staat. De komende weken delen wij ter inspiratie de succesverhalen van drie deelnemers aan het vouchertraject binnen Di-Plast; Basil, Zehnder en De Kringloop. Dit geeft een mooi inkijkje in de uitdagingen en de successen van dit programma.

Wil je meer weten over Di-Plast? Laat het weten via Erik Plaggenmarsch of Martijn Kerssen.