Header fallback 1

Schoonste en groenste kunstgrasrecycler Re-Match vestigt zich in Tiel

Het Deense bedrijf Re-Match bouwt een state-of-the-art kunstgrasrecycling faciliteit in Tiel. Zodra de cleantechfaciliteit volledig operationeel is, kan deze capaciteit ruim 2 miljoen vierkante meter kunstgrasveld (280 sportvelden) per jaar recyclen uit Nederland en België. Oost NL ondersteunde het bedrijf bij haar uitbreiding in Nederland. De vestiging biedt ruimte voor 35 voltijd werknemers waarmee de regio er een waardevolle werkgever bij krijgt.

Re-Match

Het Re-Match gepatenteerde recyclingproces verkleint, reinigt en scheidt versleten kunstgras en infill zonder toevoeging van water en chemicaliën in schone, oorspronkelijke grondstoffen: zand, rubber, backing en kunststofvezel. Hoewel er afvalverwerkers zijn die het zand en de rubber kunnen scheiden, ligt de uitdaging (zowel technisch als voor het milieu) bij het scheiden van de backing en de plastic vezels. Deze materialen zijn de belangrijkste veroorzakers van CO2-uitstoot. Het scheiden van deze materialen levert een flinke milieuwinst op, want een voetbalveld van kunstgras bevat een hoeveelheid kunstgrasvezel die vergelijkbaar is met 1,4 miljoen plastic zakken.

Nederlandse fabriek als blauwdruk voor uitbreiding

De fabriek in Tiel zal een ultramoderne, gedigitaliseerde faciliteit zijn die als blauwdruk zal dienen voor vele nieuwe recyclingfabrieken die Re-Match in Europa en Noord-Amerika zal bouwen. "We zijn trots de bouw van de fabriek in Tiel aan te kunnen kondigen”, aldus CEO Nikolaj Magne Larsen. "Het is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf en voor onze medewerkers die hard hebben gewerkt om dit doel te bereiken en we kijken uit naar het kunnen bieden van de meest uitgekiende manier voor recycling in Nederland," vervolgt Nikolaj Magne Larsen. Bart van ’t Ende, projectmanager Tech bij Oost NL reisde in 2019 al af naar Denemarken om kennis te maken met het bedrijf: “Re-Match heeft een unieke circulaire oplossing voor een probleem waar ook in Nederland en België vraag naar is. Met het bedrijf hebben we gekeken naar de beste locatie, ook met het oog op stikstofuitstoot. De keuze is uiteindelijk op Tiel gevallen. We zijn er trots op dat het bedrijf zich in Oost-Nederland vestigt." 

Ideale geografische ligging

Het nieuwe onderkomen van Re-Match Nederland, dat momenteel een kantoor heeft in Rijen, zal te vinden zijn op industrieterrein Kellen te Tiel. Dit is niet alleen in het centrum van het land, maar ook dicht bij de A15/A2, aan het Amsterdam-Rijnkanaal en op slechts 45 kilometer van Duitsland, wat de locatie ook qua vervoer zo efficiënt mogelijk maakt. Stefaan Florquin, COO bij Re-Match: “Bij onze keuze voor Tiel zijn we geholpen door Oost NL. Oost NL heeft ons ondersteund bij het vinden van een geschikte locatie en in contact gebracht met de bevoegde ambtenaren van de gemeente Tiel en de Provincie Gelderland.” 

Gedurende de nieuwbouwfase gaat Re-Match Nederland door met de inname van versleten kunstgrasmatten. Die zullen in de nieuwe fabriek gerecycled worden zodra de productie van start gaat in Tiel. "Nederland is het land met de meeste vierkante meters kunstgras per inwoner ter wereld. We zijn verheugd dat we Nederland nu een echt duurzame oplossing kunnen bieden voor het recyclen van de versleten grasmatten,” zegt Nikolaj Magne Larsen.

EU-subsidie voor het sluiten van de kringloop

Terwijl het zand en het rubber uit het recyclingproces worden gebruikt ter invulling van nieuwe velden, wordt de kunststofvezel tot nu toe gebruikt voor andere producten. Met een subsidie van 2,5 miljoen euro uit de Green Deal van de EU, ontwikkelen Re-Match en haar projectpartners een proces voor de productie van nieuwe garens uit gerecyclede grasmatten. Deze garens kunnen vervolgens worden gebruikt voor de productie van nieuwe kunstgrasvelden, waarmee de kringloop wordt gesloten. “Het is onze missie om kunstgras volledig circulair te maken en dat betekent dat we de plastic vezel ook gebruiken voor de productie van nieuwe kunstgrasvelden,” aldus Nikolaj Magne Larsen.