Oost NL

Schonere lucht door waterstofbussen in Gelderland

​Sinds juni 2016 rijdt de eerste waterstofbus in een reguliere dienstregeling in Apeldoorn. De bus stoot alleen water uit en draagt bij aan betere luchtkwaliteit. De bus is bovendien bijna geluidloos. Het Gelderse bedrijf Hymove heeft de technologie voor de waterstofbus ontwikkeld met financiële steun van de Europese Unie. 

bus Hymove

Luchtverontreiniging leidt bij veel mensen tot gezondheidsklachten. Het verkeer is een belangrijke veroorzaker van luchtverontreiniging. In 2016 hebben overheid en OV-bedrijven afgesproken dat vanaf 2025 alleen nog maar schone bussen rijden in het openbaar vervoer.  

Waterstofbussen zijn schone bussen die alleen waterdamp uitstoten en daarmee bijdragen aan een betere luchtkwaliteit. Ze zijn bovendien bijna geluidloos.  

Het Gelderse bedrijf Hymove, OV-bedrijf Syntus en de provincie Gelderland zijn in 2015 met een waterstofbussen-project begonnen. Hymove heeft met een subsidie van € 50.000 van de Europese Unie en de provincie een brandstofcelsysteem ontwikkeld voor OV-bussen. Dit systeem zet waterstof om in elektriciteit voor de elektrische aandrijving. Dat zorgt ervoor dat bussen alleen schone waterdamp uitstoten. Sinds de zomer van 2016 rijdt de eerste waterstofbus in een reguliere dienstregeling in Apeldoorn. 

De vraag naar elektrische bussen is sterk gestegen. HyMove verwacht in de komende 10 jaar bij nog eens 200 bussen een brandstofcelsysteem te kunnen inbouwen. Dit zorgt voor zo’n 665 extra banen in de regio. 

www.hymove.nl