Header fallback 1

Samenwerking Octrooicentrum Nederland en Oost NL impuls voor ondernemend mkb in Oost-Nederland

Octrooicentrum Nederland en Oost NL zetten hun samenwerking voort om de innovatiekracht in regio Oost-Nederland te versterken. De samenwerking richt zich op het verstevigen van de marktpositie van innovatieve bedrijven. Met (digitale) bijeenkomsten en één-op-één-gesprekken voorzien de IE-adviseurs van Octrooicentrum Nederland ondernemers van waardevolle kennis. Kennis die ondernemers in staat stelt om goede afwegingen te maken over de bescherming van hun product en/of dienst en over de toegevoegde waarde van die bescherming voor hun businessplan. Bedrijven die in staat zijn om in een vroeg stadium strategische beslissingen te nemen over hun intellectueel eigendom, vergroten hun kans op succesvolle marktintroducties.

Octrooicentrum

Octrooi-informatie op maat

Octrooicentrum Nederland geeft onafhankelijke voorlichting aan ondernemers. “We willen mkb-ondernemers attent maken op bescherming van kennis (intellectueel eigendom) in hun specifieke situatie. En we leggen ze uit hoe ze waardevolle technische en marketinginformatie uit octrooipublicaties kunnen halen”, vertelt Ilona Koomen, de IE-adviseur van Octrooicentrum Nederland die bij Oost NL de voorlichtingssessies voor haar rekening neemt.

Screenpoint Medical BV is één van de bedrijven die gebruik heeft gemaakt van de expertise van Octrooicentrum Nederland. Het bedrijf uit Nijmegen werkt aan een innovatief product, ‘Transpara’, waarmee in een vroeg stadium borstkanker ontdekt kan worden. Het is lastig om software met octrooien te beschermen, maar strategische bescherming  is erg belangrijk bij innovatieve software op het gebied van artificial intelligence. Daarom gaf Octrooicentrum Nederland een workshop op maat bij Screenpoint Medical. De directeur Nico Karssemeijer is daar tevreden over: “Het was een uitstekende workshop. Leuk om te zien dat de ontwikkelaars er zo enthousiast op reageerden. De informatie heeft ons zeker geholpen en zorgt bovendien voor meer bewustwording van de mogelijkheden op octrooigebied en andere beschermingsvormen voor ons bedrijf.” In 2020 kwam dit bedrijf in aanmerking voor een IP Smart Scan. Daaruit heeft Screenpoint Medical ook waardevolle informatie gehaald voor hun IE- en bedrijfsstrategie.

Stimulans voor duurzame groei

“Oost NL heeft in haar netwerk veel innovatieve bedrijven die ze zo goed mogelijk ondersteunt bij duurzame groei. Het belang van voorlichting over intellectueel eigendom aan innovatieve mkb-ers is daarbij groot”, legt Koomen uit. Wendy de Jong, algemeen directeur van Oost NL toont zich - net als Derk-Jan de Groot, directeur van Octrooicentrum Nederland - tevreden met de samenwerking: “Met deze samenwerking maken we IE/octrooikennis nog toegankelijker voor bedrijven in Oost-Nederland. Oost NL en Octrooicentrum Nederland versterken elkaar op deze manier, ieder vanuit hun eigen rol, met als gemeenschappelijk doel innovatieve ondernemers verder te helpen. Het afgelopen jaar is dat ondanks corona goed gelukt. Met octrooien (patenten) beschermen we de potentieel grote waarde van innovatie, dat helemaal belangrijk bij sleuteltechnologieën. We zijn dan ook blij dat we de samenwerking in 2021 voort kunnen zetten.”

Inzicht in IE-/octrooisysteem

“Om een volwaardige gesprekspartner voor octrooigemachtigden of andere octrooispecialisten te zijn, heb je goed inzicht nodig in het octrooisysteem: de eisen van een octrooiaanvraag, de kosten, maar ook een goede inschatting of je actie moet ondernemen bij mogelijke inbreuk. Onze (digitale) bijeenkomsten en gesprekken helpen je daarbij op weg”, besluit Koomen. Een actueel overzicht is te vinden op: www.rvo.nl/octrooiagenda.

Meer weten?

Wil je meer weten over de samenwerking tussen Octrooicentrum Nederland en Oost NL, over de bijeenkomsten van Octrooicentrum Nederland of wil je een afspraak maken met onze octrooiadviseur in regio Oost?

Octrooicentrum Nederland heeft 2 adviseurs bij Oost NL. Zij volgen de indeling van 4 thema’s van Oost NL.

Energy Food en Health

Britta Helwig

Britta [dot] helwig [at] rvo [dot] nl

Tech & Digital Industries

Jaap Pieters

Jaap [dot] pieters [at] rvo [dot] nl