Oost NL

Saietta neemt e-Traction over: Hoe 60 banen voor de regio behouden blijven

Eerder deze maand werd bekend dat de Britse Saietta Group het Apeldoornse bedrijf e-Traction overneemt. e-Traction was op zoek naar een strategische partner nadat het Chinese Evergrande het bedrijf voor elektromotoren in de verkoop had gezet. Met de overname kan Saietta zijn groeistrategie versnellen. Oost NL was met beide bedrijven gelijktijdig in gesprek en faciliteerde de overname en uitbreiding in de regio. Door de overname blijven 60 banen in Apeldoorn behouden: “Hiermee gaat de vele jaren ervaring niet verloren.”

Saietta en e-Traction

e-Traction ontwikkelt elektrische wielaandrijvingen voor vrachtwagens en autobussen die veel stiller zijn dan een dieselmotor en waarmee het energieverbruik kan worden gehalveerd. Deze elektromotoren vormen een perfecte aanvulling voor Saietta dat gespecialiseerd is in hightech oplossingen voor e-mobiliteit. Saietta kan met de overname haar activiteiten uitbreiden van scooters tot bussen. Ook zal het bedrijf helpen om betaalbare elektrische aandrijving op de markt te brengen op plaatsen die worden geteisterd door chronische luchtvervuiling.

Saietta neemt 100% van de aandelen over van Evergrande. “Deze overname stelt Saietta in staat om ons bedrijfsplan met meerdere jaren te versnellen”, verwacht Wicher Kist, CEO van Saietta Group PLC en Saietta Europe BV.  “We hebben de strategische partner gevonden die we zochten”, zegt Edgar Ooijman commercieel directeur bij e-Traction op zijn beurt in De Stentor. Hij verwacht dat de overname zal leiden tot een ‘boost’ in meerdere marktsegmenten. “Al onze medewerkers blijven werkzaam in de R&D- en werkplaatsfaciliteiten in Apeldoorn en gaan onder vlag van Saietta verder. Hiermee gaan de vele jaren ervaring niet verloren.”

Het was Oost NL die met de bedrijven rondom de tafel is gegaan om verdere uitbreiding in de regio te faciliteren.  Marloes de Goeijen, projectmanager Oost NL: “Diverse Britse bedrijven kijken vanwege de Brexit naar Oost-Nederland om vanuit die regio sneller de Europese markt te bedienen. Zo ook Saietta uit Oxford.” Janet de Rooij, eveneens projectmanager bij Oost NL: In de Stentor las ik dat e-Traction te koop stond vanwege de crisis bij Evergrande. Na een telefoontje, ben ik in contact gekomen en zijn we met beide bedrijven in gesprek gegaan. e-Traction is een mooie aanvulling aan de activiteiten van Saietta en het bedrijf past in de Cleantech Regio waar veel innovatieve bedrijven werken aan oplossingen voor schone energie.”

Edgar Ooijman, CCO van e-Traction: “Oost NL heeft samen met ons de gesprekken gevoerd, Het was best even spannend. Dan helpt het wanneer een ontwikkelingsmaatschappij met een internationaal netwerk meedenkt. Het contact met Saietta was direct goed – samen kunnen we aan de slag om aan innovatieve oplossingen te werken voor schoner en slimmer transport.”

Wicher Kist, CEO van Saietta Group PLC en Saietta Europe BV: “Met Oost NL en e-Traction hadden we direct goed contact en konden we snel schakelen. De overname betekent voor ons ook een uitbreiding met een buitenlandse vestiging. We krijgen er 60 waardevolle en talentvolle collega’s bij.  We zijn door Oost NL goed voorgelicht over de kwaliteiten van Apeldoorn en Oost-Nederland als vestigingslocatie. We verwachten de komende jaren mede dankzij deze uitbreiding door te kunnen groeien.” Saietta startte in 2020 met de maritieme afdeling in Nederland. Vorige week lanceerde het bedrijf Propel op de Marine Equipment Trade Show (METS) in Amsterdam. Propel richt zich op het ontwerpen, ontwikkelen en op de markt brengen van een reeks innovatieve elektromotoren om de elektrificatie van de maritieme industrie te bevorderen. Kist: ”Onze innovatieve producten zijn toegankelijk en betaalbaar en levert ook meer plezierige en optimale ervaring op het water op.”