Header fallback 1

Regiodeals: miljoenen voor een wendbare, duurzame en innovatieve Oost-Nederlandse economie

​Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakte vrijdag 14 februari bekend dat de Oost-Nederlandse regio's Zwolle, Cleantech, Veluwe en FruitDelta in totaal 50 miljoen euro van het Rijk ontvangen. Het geld komt ten goede aan een weerbare en duurzame economie. De regiodeal Zwolle omvat een bedrag van 22,5 miljoen euro, waarmee onder meer wordt geïnvesteerd in de circulaire kunststofsector en het versnellen van transities in agro- en foodketens.

Regiodeal Zwolle

​Zwolle groeit en dat brengt uitdagingen met zich mee. Tegelijkertijd kampt Zwolle met een mismatch op de arbeidsmarkt. Het Rijk investeert 22,5 miljoen euro en gaat met lokale partners aan de slag om de groei van de regio op een duurzame manier vorm te geven.

Epicentrum van de kunststofverwerkende industrie

Martijn Kerssen, projectmanager Circulaire Economie bij Oost NL trad op als coördinator van een van de projecten binnen de regiodeal Zwolle, de 'Dutch Circular Polymer Valley'. "Regio Zwolle wordt nationaal erkend als het epicentrum van de kunststofverwerkende industrie in Nederland", vertelt Kerssen. Met grote namen zoals Apollo Vredestein en Wavin en een veelheid aan mkb-bedrijven onderscheidt de regio zich. Daarnaast zijn er een verschillende kennisinstellingen met expertise van polymeertechnologie, zoals Thermoplastic Application Centre TPAC en het Polymer Science Park.

Kerssen denkt dat regiodeal de kunststofsector in de regio Zwolle nog verder kan helpen: "De sector is al in transitie naar een circulaire sector. Door bedrijven in deze transitie extra te ondersteunen, maken we deze sector sneller toekomst bestendig, waar de rest van Nederland op kan meeliften."

Transities in agro- en foodketens

Jans Hoekman teammanager Food, gaf input voor de regiodeal, over het versterken en versnellen van transities in agro- en foodketens. Daarbij krijgt The Green East in Raalte een belangrijke regionale functie bij de stimulering van nieuwe economische bedrijvigheid. Vooral waar deze gericht is op maatschappelijke transitieopgaven. Jans Hoekman vertelt: "De samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen en de aanwezige R&D faciliteiten trekken jong talent en ondersteunen startups in hun vroege fase ontwikkeling. De fysieke faciliteiten die daarvoor nodig zijn vragen een forse investering. Door publiek-private samenwerking in het kader van de regiodeal kunnen de doelen versneld en geïntensiveerd worden gerealiseerd."

Felicitatie voor de regio

Naast de regio Zwolle profiteert ook de Cleantech Regio van het regiodeal, de regio die bestaat uit de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. Met het vrijgekomen geld (7,5 miljoen euro) gaat de regio zich onder meer inspannen voor het versterken van de arbeidspositie van haar inwoners en inzetten op verduurzaming en circulariteit. Ook de regio's Veluwe en FruitDelta kregen goed nieuws van het Rijk. Een felicitatie waard voor de betrokken regio's en de provincies Gelderland en Overijssel.