Header fallback 1

Partnermeeting Europees I3-project ‘RegioGreenTex’ bij Oost NL

Binnen het nieuwe EU-project RegioGreenTex neemt Oost NL de leiding in het creëren van regionale textiel recycling ecosystemen. We maken onderdeel uit van de Lowlands hub, waarbinnen Oost NL als een van de vijf hubs een voorbeeldfunctie krijgt voor andere regio’s. De Lowlands hub bestaat uit drie regio’s; Vlaanderen, Oost-Nederland en Noord-Frankrijk, met 12 betrokken RegioGreenTex-partners.

Gekleurd garen

Op woensdag 28 juni host Oost NL de Lowlands-partnerbijeenkomst. De partners uit de Lowlands hub komen samen om kennis te maken en verder te werken aan het hub-actieplan. Het doel van deze dag is om de eerste stappen te zetten in matchmaking tussen de partners. Welke regionale cases zijn er op dit moment en hoe kunnen deze linken?

Achter de schermen bij RTT

De start is ’s ochtends in Apeldoorn op kantoor en na de lunch staat een bezoek aan RTT (Regionaal Textielsorteercentrum Twente) gepland. Daar is een rondleiding en krijgt iedereen een kijkje bij Enschede Textielstad; een industriële weverij waar met natuurlijke en lokale garens stoffen voor de mode- en interieurindustrie worden geproduceerd. Hier zal ook het bedrijf Saxcell een demonstratie geven van de chemische textielrecyclingstechniek die zij hebben ontwikkeld.

Het project RegioGreenTex

RegioGreenTex is een Europees samenwerkingsproject dat de problemen die momenteel bestaan bij de implementatie van een systematische circulaire economie binnen het ecosysteem van de textielindustrie in de hele EU in kaart gaat brengen, vermindert, en uiteindelijk investeringen stimuleert. RegioGreenTex zal het MKB ondersteunen bij het vinden van innovaties voor recycling en valorisatie van textielvezels, het opschalen van nieuwe technologieën en het ondersteunen van deze integratie in industriële processen. Het project is 1 januari 2023 gestart en heeft een looptijd van 3 jaar.