Header fallback 1

Oost NL geeft extra boost aan succesvol heupimplantaat

Heupfixatie-implantaat vermindert complicaties, is prettiger voor patiënt en bespaart zorgkosten

 

Het Hengelose Gannet ontwikkelt en verkoopt een heupfixatie-implantaat dat de kans op complicaties fors vermindert, operaties eenvoudiger maakt en zorgkosten bespaart. Het heupfixatie-implantaat, ook Gannet genaamd, is de afgelopen jaren bij meer dan 2.000 patiënten geïmplanteerd en kan het aantal heroperaties tot de helft reduceren in vergelijking met alternatieve behandelmethoden. Dat is niet alleen goed nieuws voor de patiënt en de chirurg, maar bespaart ook enorm veel zorgkosten. Met de nieuwe investering van Oost NL vanuit het Innovatiefonds Overijssel gaat Gannet het product doorontwikkelen, zodat het heupfixatie-implantaat op grotere schaal kan worden gebruikt en geschikt zal zijn voor internationale markten.

GannetMarc

Heupimplantaat vermindert complicaties

Alleen al in Nederland komen er jaarlijks meer dan 15.000 heupfracturen voor en dat aantal loopt alleen maar op. De keuze is dan: de breuk fixeren of een kunstheup plaatsen. De voorkeur ligt in principe bij het fixeren van de breuk. Hierbij is het percentage complicaties hoog, met als gevolg dat men opnieuw onder het mes moet. Het Hengelose Gannet biedt een oplossing: een implantaat dat complicaties bij heupfracturen fors reduceert.

'Gannet als wereldwijde standaard'

Sinds 1 oktober 2019 is Marc Sanders aangesteld als nieuwe CEO van Gannet. Marc Sanders: "Bij gebruik van de Gannet kan het aantal heroperaties tot wel vijftig procent worden gereduceerd, zo blijkt uit gepubliceerd onderzoek. Dat is niet alleen goed nieuws voor de patiënt en voor de chirurg, maar bespaart de zorg ook veel kosten en helpt de druk te verlagen op het personeel en de nationale gezondheidszorg. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen met een heupfractuur een Gannet verdient. Mijn ambitie is om van Gannet een wereldwijd toepasbare standaard te maken.''

 

Best practice voor patiënt leidt tot verlaging zorgkosten

De Gannet wordt inmiddels honderden keren per jaar geïmplanteerd in vijftien Nederlandse ziekenhuizen. Gannet wil dat aantal vergroten. Artsen zijn gewend aan bestaande behandelmethoden en wijken daar niet gemakkelijk vanaf. Sanders: "Het is Gannet gelukt om veel artsen ervan te overtuigen dat ons heupfixatie-implantaat hun werk vergemakkelijkt en leed van patiënten vermindert." Bij gebruik van de Gannet voeren artsen tot de helft minder heroperaties uit. Dat leidt tot een besparing van twaalfhonderdvijftig euro per patiënt. Dit betekent jaarlijks een besparing van enkele miljoenen euro's voor de Nederlandse zorg. ''Besparing is één ding, maar een ander aspect is misschien nog wel belangrijker. Als je jong bent, is een kunstheup verre van ideaal. Maar die ga je waarschijnlijk wel krijgen wanneer er een heroperatie nodig blijkt. Zo'n prothese gaat maar vijftien jaar mee. Je wil dat jonge mensen zo lang mogelijk hun eigen heup behouden. Met de Gannet is de kans dat je een tweede keer moet worden geopereerd gewoon fors minder," aldus Sanders.

Internationale marktintroductie en doorontwikkeling product
Het Hengelose bedrijf kijkt ook over de landsgrenzen. Sanders: "Met de investering van Oost NL kunnen we de Gannet een moderner uiterlijk en spiervriendelijke afwerking geven. Ook kunnen we diverse maatvoeringen ontwikkelen, zodat de Gannet voor kleine en grote patiënten toepasbaar is.'' Het bedrijf verwacht komend jaar ook toestemming te krijgen de Gannet in Amerika op de markt te brengen.

Nieuwe financieringsronde om potentie waar te maken

Oost NL investeert vanuit het Innovatiefonds Overijssel. Sven Kempers, investment manager bij Oost NL, is enthousiast over de ontwikkeling van Gannet. "Gannet is een voorbeeld van een innovatie die aantoonbaar tot een reductie van zorgkosten leidt en tegelijkertijd de gezondheidszorg naar een hoger plan tilt. Afgelopen jaren heeft Gannet met minimale middelen gedegen groei weten te realiseren. Met deze financieringsronde en de nieuwe CEO heb ik veel vertrouwen dat Gannet haar potentie gaat waarmaken," aldus Kempers.

Oost NL investeert wederom samen met Health Innovations. Ook een aantal informal investors doet mee in deze financieringsronde. Gannet is een spin-off van BAAT Medical, dat nog steeds betrokken is als partner en investeerder.