Oost NL

Oost-Nederland leidt Europese robotica-innovatie

Twee van de vier Europese Digital Innovation Hubs op het gebied van robotica worden vanuit Oost-Nederland aangestuurd. De Universiteit Twente geeft leiding aan DIH-HERO – gericht op toepassingen van de robotica in de zorg. Wageningen University geeft leiding aan het programma agROBOfood, met een focus op robottoepassingen in de Agro & Food-sector. Beide programma's hebben een omvang van 16 miljoen euro. Op 30 en 31 oktober kwam de Europese Healthcare Robotics-wereld op de Universiteit Twente om te praten over uitdagingen en problemen in de zorgsector.

DIH

​Kennis delen

Tijdens het zogeheten 'brokerage' event konden eindgebruikers, zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra en zorginstellingen in contact komen met technologie leveranciers die de kennis en vaardigheden hebben om robotica als oplossing te gebruiken. De eerste matches voor nieuwe projecten worden hier gelegd en leiden tot projecten die de goede toepassing van robotica in de zorg zullen versnellen. Mkb-bedrijven en iets grotere bedrijven in Europa kunnen financiering aanvragen in open calls.

Françoise Siepel, coördinator van DIH-HERO vond het een indrukwekkende eerste dag. "We hebben veel voorbij zien komen: Van automatisch bewegende bedden tot precieze robothanden voor chirurgische ingrepen door virtuele chirurgen. Het is indrukwekkend hoe medische professionals, bedrijven en onderzoekscentra hun krachten bundelen." DIH-HERO wil innovatie stimuleren door stakeholders te betrekken ontwikkeling. 

Digital Innovation Hubs

De Europese Commissie heeft vier programma's opgezet gericht op het versnellen van innovatie en implementatie rondom robotica-toepassingen. Deze vier programma's richten zich op verschillende toepassingsdomeinen: robotica in de zorg; agro & food; inspectie en maintenance; en de maakindustrie. De programma's staan bekend als 'Digital Innovation Hubs'. Doel is om een pan-Europees netwerk te creëren om kennis en innovatie door heel Europa te verspreiden. De helft van het beschikbare geld wordt gebruikt voor de opbouw van deze netwerken. De andere helft wordt gebruikt voor het opzetten van innovatieprojecten, om zo het bedrijfsleven te helpen de volgende stappen te zetten in hun robotica-ontwikkelingen.

Van deze vier Europese robotica-hubs is de Agro & Food Robotics hub (agROBOfood) gewonnen door de Wageningen University. De hub op het gebied van health care is gewonnen door de Universiteit Twente. Een derde digitale innovatie hub richt zich op inspectie en onderhoudsrobotica. Daar spelen Novel-T, Space53 en de Universiteit Twente ook een rol in. 

Innovatiekracht van Oost-Nederland

Met de aansturing van in totaal drie Digital Innovation Hubs heeft Nederland - en Oost-Nederland in het bijzonder- zijn uitstekende positie in het Europese landschap weten waar te maken. Als trekker van deze consortia zullen de twee universiteiten een centrale Europese spil zijn voor onderzoeksvoorstellen binnen deze domeinen. Ze zijn verantwoordelijk voor het testen en versterken van het ecosysteem en zullen daarom actief zijn in het versterken van de innovatiekracht van het bedrijfsleven in binnen- en buitenland.

Naast de voordelen die dit biedt voor de kennisinstellingen, is dit ook goed nieuws voor het bedrijfsleven. Zij kunnen innovatieprojecten starten met andere bedrijven, of met eindgebruikers door heel Europa. Bovendien zorgt de functie van de DIH ervoor dat zij in contact kunnen komen met tal van relevante partijen die interesse hebben in robotica-oplossingen.

DIH-HERO

Het Europese project DIH-HERO (Digital Innovation Hub Healthcare Robotics) is gericht op het versnellen van innovatie en implementatie van robotica-toepassingen voor de gezondheidszorg. Het project bestaat uit een consortium van 17 partners in 11 Europese landen onder aanvoering van de Universiteit Twente. DIH-HERO stimuleert samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en investeerders zodat producten en diensten sneller op de markt komen. Meer info.

agROBOfood

Wageningen Universityonderzoekt hoe de productiviteit van agrifood met behulp van robotica kan worden vergroot. Het EU-roboticsproject agROBOfood versnelt de digitale transformatie om de Europese agrifoodsector efficiënter en concurrerender te maken Via  het programma agROBOfood gaan ze nauw samenwerken met de bredere Europese roboticagemeenschap. Doel is om  de synergie met soortgelijke initiatieven te versterken. Het agROBOfood-netwerk bestaat uit 49 Digital Innovation Hubs en 12 competentiecentra en wordt tijdens het project verder uitgebreid. Meer info

Het agROBOfood-project ondersteunt bedrijven in heel Europa bij het toepassen van door robotica gedreven innovatie in de adgrifood en in hun bedrijfsprocessen. Het netwerk van Digital Innovation Hubs maakt het mogelijk grensoverschrijdend te werken en op Europees niveau de krachten te bundelen. agROBOfood zal nieuwe roboticatechnieken tonen en de ontwikkeling hiervan versnellen. Dit verbetert de efficiëntie en concurrentiepositie van de Europese agrifoodsector.