Header fallback 1

OneThird haalt 2,75 miljoen euro op om voedselverspilling aan te pakken

OneThird, een food-tech bedrijf dat is opgericht om te voorkomen dat jaarlijks één derde van al het geproduceerde voedsel verloren gaat, heeft vandaag aangekondigd dat het bedrijf 2,75 miljoen euro heeft opgehaald in een financieringsronde, waardoor het totale financieringsbedrag tot op heden op meer dan 5,5 miljoen euro uitkomt. De financieringsronde werd geleid door de Nederlandse impactinvesteerder Pymwymic (een acroniem voor "Put Your Money Where Your Meaning Is Community"), tezamen met eerdere investeerders Halma Ventures Limited, SHIFT Invest en Oost NL. OneThird zal de nieuwe financiering gebruiken om zijn technologie en activiteiten op te schalen naar nieuwe toeleveringsketens van groenten en fruit in Europa en Noord-Amerika, en daardoor zijn impact op het voorkomen van voedselverspilling significant te vergroten. 

Onethird_Scanner_Mobile_DC_CMYK_04_HR.jpg

De Verenigde Naties identificeren voedselverspilling als een belangrijke uitdaging op het gebied van duurzame ontwikkeling. Tot één derde van het voedsel dat jaarlijks op de markt wordt gebracht, wordt verspild met een geschatte waarde van 1 biljoen Euro, en bijna de helft daarvan – 40% – bestaat uit groenten en fruit. Deze producten hebben een wisselende houdbaarheid en worden vaak over grote afstanden vervoerd, ook al kunnen ze binnen enkele dagen bederven. OneThird kan bijdragen om 25% van de verspilling in de groenten en fruit keten te voorkomen.

Optische scanners, gebaseerd op kunstmatige intelligentie

De technologie van OneThird - optische scanners, gebaseerd op kunstmatige intelligentie - geeft de toeleveringsketen direct houdbaarheidsinformatie waardoor ze slimmere beslissingen kunnen nemen; zoals het optimaliseren van houdbaarheidsdatums, kiezen voor export versus leveren aan lokale afnemers, of - bij korte houdbaarheid - verwerken tot smoothies, sappen en soepen, of het laten droogvriezen van producten.

“Toen ik hoorde dat wereldwijd één-derde van al het geproduceerde voedsel jaarlijks verloren gaat, terwijl er nog steeds mensen zijn die niet genoeg voedsel hebben, stond ik perplex. Hier wilden we iets aan doen, we hebben zelfs ons bedrijf ernaar vernoemd. Naast deze sociale ongelijkheid heeft voedselverspilling ook enorme impact op onze planeet. Het voorkomen van voedselverspilling heeft direct een positief effect in het verminderen van CO2-uitstoot en besparen van water!” Aldus Marco Snikkers, Founder OneThird.

Versnellen en internationaal uitbreiden

Snikkers vervolgt: “Met deze nieuwe financieringsronde kunnen we de implementatie van de technologie van OneThird versnellen en internationaal uitbreiden. Hierdoor vergroten we samen met onze klanten onze impact door onnodige kosten te voorkomen en bij te dragen aan het behalen van hun duurzaamheidsdoelen zoals SDG12.3; het halveren van voedselverspilling uiterlijk in 2030!”

"Het vergroten van de voedselzekerheid is cruciaal in het ondersteunen van een groeiende wereldbevolking", zegt Sophie Pickering, Investment Manager bij Pymwymic. "We zijn enthousiast over de mogelijkheden die de technologie van OneThird biedt bij het aanpakken van de alarmerende hoeveelheden voedselverlies in de gehele toeleveringsketen."

Bekijk ook onderstaande video die eerder is gemaakt bij OneThird: