Oost NL

One Planet uit de startblokken

Gedeputeerde Michiel Scheffer gaf vrijdag 10 mei 2019 het startsein voor het One Planet Research Center in Wageningen. One Planet is een open innovatiecentrum voor gezonde voeding, gezond leven en een gezond milieu. Oost NL ondersteunt vanaf het eerste begin dit initiatief, samen met de Provincie Gelderland en andere partners.

imec

One Planet is een initiatief van Imec Nederland, de WUR, de Radboud Universiteit en Radboud UMC. Hier worden nieuwe oplossingen voor de uitdagingen van morgen ontwikkeld. Zoals hoe voeden we 50 miljard monden zonder de aarde uit te putten? Hoe houden we de gezondheidszorg betaalbaar? Hoe leven we langer en gezonder?

 

Ziektes voorspellen en voorkomen

In het innovatiecentrum wordt onder andere gewerkt aan:

  • microchips die ziektes kunnen voorspellen en voorkomen
  • slimme bril om ziektes als Alzheimer en Parkinson te ontdekken
  • slimme sensoren voor planten die de omstandigheden in de kas reguleren
  • meer voedsel produceren met minder grondstoffen door gewassen gestapeld te telen in gebouwen.

Silicon Valley

Provincie Gelderland zet de komende 8 jaar €65 miljoen in voor de startfase van het initiatief. Net als Silicon Valley in San Francisco, een plek waar veel technologiebedrijven zijn, zien we One Planet als een unieke kans om ons innovatieklimaat te versterken.
Het versterkt onze wereldpositie in voeding, landbouw en gezondheid, houdt talent in Gelderland en geeft Gelderse (mkb)bedrijven toegang tot de wereldmarkt. Michiel Scheffer: ‘Met One Planet wordt Gelderland het Silicon Valley van de voedingsindustrie.’