Oost NL

Onderzoek toont werking Nightwatch aan bij epilepsieaanvallen

Goed nieuws voor LivAssured, ontwikkelaar van de Nightwatch, een slim armbandje dat (nachtelijke) epilepsie aanvallen kan detecteren en een seintje geeft aan ouders en verzorgers. Uit recent onderzoek van SEIN, expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde, blijkt dat het armbandje de stress bij ouders en verzorgers verminderde. Oost NL investeerde in 2018 in het bedrijf vanuit het Innovatie en Energiefonds Gelderland.

NightWatch_3.jpg

Jaarlijks hebben zo'n 100.000 Nederlanders te maken met epilepsie. Bij circa 30% van de gevallen betreft het een zware aanval die medische aandacht behoeft. Epileptische aanvallen komen onverwacht en leiden tot onveilige situaties. De meeste van deze aanvallen doen zich 's nachts voor en worden vaak niet opgemerkt waardoor medische complicaties ontstaan. Hierdoor ervaren ouders veelal nachtelijke stress. Bij hen is dus een grote behoefte aan goede en betrouwbare aanvalsdetectie.

Uit het onderzoek bij 53 gezinnen in de thuissituatie bleek dat al binnen twee maanden gebruik er bij de verzorgers een significante vermindering van stress te meten was. Het armbandje gaf weinig valse alarmen en het gebruik leidde tot een daling van de zorgkosten.

“Voor veel van de apparaten voor aanvalsdetectie is er maar weinig bewijs dat ze goed werken. En het onderzoek dat eerder is gedaan, vond vooral plaats in ziekenhuizen”, aldus onderzoeker Anouk van Westhrenen op de website van SEIN. “Dit is het enige onderzoek ter wereld waarbij een grote groep kinderen voor een langere periode in hun thuissituatie onderzocht is.” Ook neuroloog Roland Thijs benoemt dit: “Dit onderzoek is heel waardevol, want met deze data weten we hoe de NightWatch thuis in het echt werkt. Dat geeft een veel betrouwbaarder beeld doordat de kinderen in hun eigen bed slapen, bij hun ouders thuis en niet in een kliniek.

Het onderzoek van SEIN werd uitgevoerd in samenwerking met Kempenhaeghe, Maastricht UMC en Utrecht UMC. Het gehele onderzoek is hier terug te vinden.

LivAssured ontwikkelde de NightWatch in samenwerking met neurologen en het Epilepsiefonds. Met de investering in 2018 beoogde LivAssured haar product verder te ontwikkelen en internationaal uit te rollen. In 2021 stond het bedrijf vijfde in de Innovatie Top 100 van de KvK