Oost NL

Nieuw platform vergroot betrokkenheid werknemers

Softwareontwikkelaar Comvay ontwikkelde een digitaal platform om de communicatie, samenwerking en informatiedeling in bedrijven te verbeteren en daarmee de betrokkenheid van medewerkers. Behalve werknemers hebben ook werkgevers profijt van het systeem comvay360. Zij zien in de huidige overspannen arbeidsmarkt personeel niet graag vertrekken en een grote betrokkenheid verkleint die kans.

Comvay.jpg

Oost NL ondersteunt de startup uit Nijmegen via het programma De Groeiversneller en met een lening uit het Startup Fonds Gelderland (SFG). Ook bracht Oost NL het jonge bedrijf in contact met potentiële investeerders uit haar Business Angels Netwerk (BAN). Mede-eigenaar en oprichter van Comvay Maarten Coerman is tevreden over de begeleiding van Oost NL: “Het is een semioverheid-organisatie maar er wordt gewerkt zoals in het bedrijfsleven. Ze houden de vaart erin, zijn snel en productief. Zo kregen we binnen 5 maanden een lening uit het SFG toegekend, dat is best wel bijzonder. Erg prettig hoe Oost NL betrokken is bij ons bedrijf!”

Financieringsanalyse en ‘groeivoucher’

De Nijmeegse startup ontving ondersteuning van De Groeiversneller, een ondersteuningsprogramma voor Gelderse ondernemers. Tijdens het adviestraject kijkt Oost NL naar de financieringsbehoefte en -mogelijkheden. De ontwikkelingsmaatschappij is bekend met alle publieke en de belangrijkste private financieringsmogelijkheden. Coerman: “Ons platform is overal inzetbaar waar mensen samenwerken, een brede markt dus. Focus en de juiste positionering is dan essentieel voor ons. Daar hebben we de groeivoucher voor ingezet, om dat uit te zoeken. Verder hebben we gebruik gemaakt van het netwerk van Oost NL. Bart Heuts benaderde voor ons potentiële investeerders uit hun Business Angels Netwerk. Zo zijn we in gesprek geraakt met een aantal ‘angels’; leuke en interessante gesprekken voor een volgende fase.”

Projectmanager Bart Heuts: “Comvay verkoopt met comvay360 een “collaborative software platform” voor bedrijven met personeel dat niet allemaal achter een PC zit. De founders Maarten Coerman en Georg Kempkes hebben grote stappen gezet in hun funding-ervaringen en zijn goed coachbaar.”

Stappen zetten met Startup Fonds Gelderland

Comvay kreeg een lening toegekend vanuit het Startup Fonds Gelderland (SFG). Startups in de ‘pre-seed’ fase kunnen bij SFG een aanvraag indienen voor een achtergestelde lening van minimaal € 30.000 en maximaal € 250.000. Behalve de lening ontvangen startups begeleiding via ondersteuningsprogramma’s, zowel voor als na verstrekking van de lening. Oost NL beheert het fonds. Coerman: “Oost NL ondersteunde ons bij maken van het businessplan en bracht ons in contact met Rob Groenendaal van Orion die ons begeleidde bij de leningaanvraag. We zijn heel blij met de lening van SFG, daarmee kunnen we een volgende stap zetten. Nu is het mogelijk externe partijen in te schakelen, om onze positionering en marketing te optimaliseren.”

Eén systeem voor menselijke communicatie

Het klinkt wel mooi: een ‘platform voor communicatie en samenwerking’ maar bestaan er niet al genoeg systemen? Mede-eigenaar Georg Kempkes: “Er zijn veel applicaties: Whatsapp, e-mail, WeTransfer, Teams, noem maar op. Maar de informatie en communicatie raakt op die manier heel versnipperd in een organisatie. Er is niet één centraal systeem voor menselijke communicatie en daarom hebben wij dit platform ontwikkeld. Eén plek voor tekst, spraak en beeld, om informatie te delen en met elkaar te communiceren. En belangrijk: voor iedereen overal te bereiken, dus ook voor mensen die niet in een kantooromgeving werken en geen laptop of smartphone van de zaak hebben. Je hoeft geen zakelijk e-mailadres of computer van de zaak te hebben om online te kunnen samenwerken. Het systeem werkt ‘device independent’; onafhankelijk van bepaalde apparatuur.”

Comvay richt zich nu vooral op de maakindustrie. Coerman geeft een voorbeeld: “We werden benaderd door de OR van een maakbedrijf. Het MT wilde meer gaan communiceren maar vond dat lastig omdat 70% van de medewerkers op de werkvloer werkzaam is of bij buitenlandse klanten een project realiseert en daardoor slecht te bereiken. Ze zijn overgegaan op comvay360, nu hebben alle medewerkers overal toegang tot dezelfde informatie, dat was voorheen wel anders.”

‘Behoefte aan verbinding neemt toe’

Georg Kempkes begon 8 jaar geleden met de ontwikkeling van het platform. Het begon met beeldschermcommunicatie (narrow casting) en het aantal functies werd in de loop van de jaren steeds groter. Kempkes: “In coronatijd zagen we de behoefte aan verbinding en communicatie enorm toenemen. In 2 jaar tijd is op digitaal gebied zoveel veranderd, de tijd is rijp voor ons om ons platform op grotere schaal te introduceren. Met comvay360 willen we onze klanten de mogelijkheid bieden om medewerkers te bereiken, te boeien en te binden”

360 graden rond de klant

De naam comvay360 is afgeleid van ‘to communicate and to convey in a new way’. Met ‘360’ geeft het bedrijf aan dat ze haar klant 360 graden wil omringen met communicatiemogelijkheden. “En nee, die 360 betekent niet dat we 5 dagen per jaar vakantie hebben,” verduidelijkt Coerman gekscherend.

De provincie Gelderland financiert De Groeiversneller. Oost NL is programmamanager. Ook een groeivoucher aanvragen of behoefte aan een financieringsanalyse? Kijk op onze website.

Meer informatie over het Startup Fonds Gelderland (SFG)