Header fallback 1

Nieuw Europees initiatief om het mkb te ondersteunen bij het verwerken van textielafval

Eerder deze week kwamen 43 partners van het RegioGreenTex-project in Brussel bijeen om het startschot te geven voor een driejarig project dat de manier waarop we met textielrecycling omgaan moet veranderen.

RegioGreenTex.jpg

Regions for Green Textiles – afgekort tot RegioGreenTex - is een partnerschap met de ambitie de obstakels in kaart te brengen en te verkleinen die nu nog bestaan bij de invoering van een circulaire economie in het textielecosysteem in de hele EU.

Interregional Innovation Investments Instrument

RegioGreenTex zal concrete oplossingen op mkb-niveau ondersteunen, waarbij textielafval een waardevolle grondstof wordt. Het project draagt bij tot het behoud en de ontwikkeling van banen in de textielsector van de EU, het herverdelen van de productie in Europa en het concurrerender en veerkrachtiger maken van onze textielwaardeketen. Het draagt bij aan de Green Deal-doelstellingen van de EU om de CO2-voetafdruk en het energie- en waterverbruik te verminderen.

Het project wordt geleid door EURATEX en brengt 43 partners uit 11 Europese regio's samen met 24 kleine en middelgrote ondernemingen die innovatieve oplossingen zoeken om textielafval te recyclen. Samen bestrijken de mkb’ers verschillende onderdelen van de waardeketen van circulair textiel (sorteren, recycling van materiaal tot vezels, verwijdering van verontreinigingen, verwerking van gerecycleerde vezels tot nieuwe textielmaterialen) en bieden ze concrete oplossingen voor knelpunten in de waardeketen in de EU, maar grijpen ze ook marktkansen aan. Het project zal ook de ontwikkeling bevorderen van 5 regionale ReHubs in enkele van de belangrijkste textielregio's in de EU.

RegioGreenTex wordt ondersteund door de Europese Commissie via het Interregional Innovation Investments Instrument - I3, en zal worden gecoördineerd door het European Innovation Council and SMEs Executive Agency (EISMEA). Het project is een resultaat de Oost-Nederlandse innovatie agenda Think East Netherlands.

Als onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft het I3-instrument tot doel interregionale innovatieprojecten te ondersteunen in hun commercialiserings- en opschalingsfase door hun de instrumenten te geven om hun project op investeringsniveau te brengen. Dit instrument richt zich op het versterken van de economische cohesie in de EU door bedrijven te helpen samenwerken met innovatie-actoren in andere regio's.

Minder afhankelijk van internationale toeleveringsketens

Oost NL is een van de partners van het I3-project. Martijn Kerssen, projectmanager Circulaire Economie bij Oost NL: "Voor het Gelderse en Overijsselse mkb betekent RegioGreenTex een kans om zich op tijd voor te bereiden op Europese wetgeving op het gebied van Circulair textiel en tegelijkertijd minder afhankelijk te worden van de grote internationale toeleveringsketens." Naast Oost NL zijn Wageningen University & Research, Saxcell en Regionaal Textielsorteercentrum Twente zijn vanuit Oost-Nederland betrokken bij het project. De provincies Overijssel en Gelderland zijn via een Spiegelgroep betrokken bij het project.

Dirk Vantyghem, directeur-generaal van EURATEX, is verheugd over het project: "RegioGreenTex zal onze bedrijven ondersteunen bij de transitie naar een nieuwe, duurzame bedrijfsmodellen. We zijn blij dat er 24 kleine en middelgrote ondernemingen bij betrokken zijn, die rechtstreeks van het project profiteren. Het project moet ook de regionale overheden warm maken voor het recyclen van textielafval, wat de textielindustrie als geheel een nieuwe dynamiek kan geven."